Ko su vlasnici svetskih novinskih agencija

Prema kratkoj analizi koju su napravile Ekonomske Vesti francuska novinska agencija Frans pres je javna kompanija na čije je kompletne servise pretplaćena francuska vlada. Na taj način je rešeno pitanje zabrane da francuska država direktno finansira ovu javnu kompaniju odnosno jednu od najvećih novinskih agencija na svetu. Frans pres ima 2.260 zaposlenih.

Rojters

Na čelu Frans presa je bord koji čine: tri predstavnika francuske štampe, dva predstavnika zaposlenih, dva predstavnika džavnog radija i televizije i tri predstavnika francuske vlade. Bord bira generalnog direktora na tri godine.

Nemačka novinska agencija (DPA) je društvo sa ograničenom odgovornošću koje ima 185 članova. Članovi su isključivo firme medijske oblasti, kao izdavačke kuće i radio-televizijske stanice. Tako da su članovi DPA dobrim delom i kupci njegovih servisa. Jedan član može posedovati maksimalno 1,5 odsto osnovnog kapitala DPA.

Multinacionalna medijska kompanija Tomson Rojters od 2008. godine je u većinskom vlasništvu (53 odsto) kanadske The Woodbridge Company u vlasništvu porodice medijskih magnata Tomson.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com