Lašet kandidat za kancelara: Nemci pozeleneli od muke

Nepun dan pošto je Hrišćansko-demokratska unija (CDU) na sastanku svog najužeg rukovodstva, a nasuprot raspoloženju svojih poslanika, članova i većine Nemaca, izabrala sebi i Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU) svoga šefa Armina Lašeta za kandidata za kancelara, kažnjena je surovo.

Prema anketi napravljenoj za Trendbarometar RTL-a, broj gradjana koji podržavaju CDU/CSU pao je za celih 7 procentnih poena na neverovatnih 21 odsto. Na poslednjim nemačkim parlamentarnim izborima ta je Unija osvojila 32,9 odsto glasova.

Da je dobro što je za kancelarskog kandidata izabran Lašet smatra 32 odsto anketiranih, radije bi da je kandidat Markus Zoder (CSU) njih 47 odsto. Situacija medju pristalicama CDU i CSU je još gora: 58% pristalica CDU i 88% pristalica CSU prednost bi dalo – Zoderu.

Najviše kritika CDU je dobila zbog procedure izbora kancelarskog kandidata: 66 odsto ukupno anketiranih smatra da bi ispravno bilo da je u glasanju učestvovao i CSU. Pristalice dve stranke još su oštrije: 72% pristalica CDU i 88 odsto pristalica CSU ocenjuju proceduru izbora kancelarskog kandidata kao kritičnu.

Nemački Zeleni su, istovremeno s neredom u CDU/CSU, idilično bez svake procedure rešili problem kancelarskog kandidata tako što je njihova zvezda Robert Habek prepustio to mesto kopredsednici stranke, ambicioznoj „političarki ni od kud“ Analene Berbok (40). Rejting je nastavio da im raste i prema poslednjem Trendbarometru RTL-a, Zeleni su najjača politička stranka u Nemačkoj s podrškom birača od 28 odsto.

Nemački naročito liberalni mediji, kojima je Markus Zoder, šef CSU i premijer Bavarske čisto išao na živce, sad su promenili ploču, pa se pitaju: može li se nekažnjeno ovoliko raspoloženju gradjana i gradjanki ići uz nos.

Sam Armin Lašet (60) prosto je van sebe od pobede i reklamira svoju spremnost na sveopšte pomirenje. Njemu su se obradovali u Moskvi: davno nekad je bio zagovornik ideje o Evropi od Lisabona do Vladivostoka, pa se veruje da je nije zaboravio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com