Ludo ili genijalno: Od države svakom 3000 evra

Evropska centralna banka štampa pare i deli ih bankama po kamati koja je praktično nula, a sve da bi pokrenula privredu i sprečila evropsku deflacionu spiralu. Inflacija je u evrozoni 0,3 odsto.

Džaba. Neki smatraju da je već i to rešenje dovoljno ludo, a svi vide da je nefunkcionalno. Banke ne usmeravaju pare u privredu, nego one plivaju ka tržištu nekretnina, balon opet raste.

Ima (ozbiljnih) ekonomista (Williem Buiter, Citigroup), piše Frankfurter algemajne cajtung, koji veruju da bi jedno još ludje rešenje bilo mnogo funkcionalnije: da Evropska centralna banka svakom gradjaninu evrozone dodeli po 10.000 evra. Gradjani bi onda kupovali robu, to bi povećalo tražnju i iskorišćenost proizvodnih kapaciteta, i podiglo inflaciju, naravno. Stvar nije nepoznata u ekonomiji, pa se takav novac zove “helikoter novac”, a bivši šef Američkih federalnih rezervi Ben Bernanke, pristalica te ideje za rešavanje problema rasta i zaposlenosti, dobio je nadimak “helikopter-ben”.

Ali ti ozbiljni listovi moraju da cepidlače: FAZ je izračunao da je objavljeni cilj ECB da svoj bilans poveća za 1.000 milijardi, ako se ta suma podeli sa oko 300 miliona stanovnika evrozone, svakom bi pripalo, žalimo slučaj, samo po 3.000 umesto mnogo primamljivijih 10.000 evra.

A oponenti imaju primere (američke) koji dokazuju da ni gradjani sa “iz helikopterima bačenim parama” ne bi požurili u prodavnice. Naprotiv, svesni da “pare za ništa” ne biva i da će tako nastala rupa u javnim fiansijama kad-tad morati da bude pokrivena povećanjem poreza njima gradjanima – oni poklonjeni novac štede, umesto da (očekivano) troše.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com