Lufthanza će rođacima nastradalih isplatiti najmanje 21,3 miliona evra

Ukoliko se pokaže kao tačna verzija da je kopilot sa sobom namerno u smrt odveo 149 ljudi, Džermanvinga odnosno Lufthanza obavezni su da isplate obeštećenje srodnicima žrtava, pošto po zakonu odgovaraju i za ponašanje svoga personala, rekao je veći broj pravnih stručnjaka za N-TV.

Kako se ne bi dogodilo da bliski srodnici žrtava, recimo deca ostanu bez sredstava za život, kompanija je dužna da  isplati 18.900 evra 15 dana pošto se utvrdi identitet svake žrtve.

Kompanije u Nemačkoj ne mogu dobiti licencu za letenje bez neke vrste kasko osiguranja aviona i osiguranja od odgovornosti za slučaj da u avionu dodje do štete po putnike, navodi se u prilogu Hanesa Fogela, urednika ekonomske rubrike na N-TV Berlin.

Za slučaj smrti putnika visina obeštećenja je neograničena: kompanija mora da plati sve štete koje se mogu dokazati – izdržavanje onih koji su iza žrtve ostali, duševna bol… Ipak, prema Sporazumu iz Montreala za slučaj smrti putnika bez obzira ko je za tragediju kriv srodnicima pripada granično obeštećenje od 143.000 evra.

Rok za pokretanje postupka za obeštećenje je dve godine i dovoljno je da se oštećeni sa zahtevom obrate kompaniji Džermanvings.

Isplaćivanje ovog obeštećenja onemogućava naplatu eventualnog životnog osiguranja žrtava.

Lufthanza je osigurana kod osiguravajuće kuće Allianz, pa bi tako obeštećenje mogla da snosi i ova osiguravajuća  kuća. Ali detalji ugovora izmedju kompanije i osiguranja nisu učinjeni dostupnim medijima, mada pravnici i ne sumnjaju da je ponašanje pilota kao uzročnik štete ugovorom takodje regulisano.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com