Milanović: Hrvatska neće postati sabirni centar, prelazimo na plan B

Izbeglička kriza ne ugrožava Hrvatsku sigurnosno, ali stvara problem. Hrvatska ima srce, ali mora podsetiti susede i EU da ima i mozak, kaže premijer Hrvatske Zoran Milanović.

milanović

„Mi nećemo postavljati ogradu kao Mađarska, nećemo slati vojsku, to nije rešenje. Mi nismo zatvorili granicu, već samo granične prelaze. Mi primamo izbeglice, ali naši kapaciteti su mali“, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović na vanrednoj konferenciji za novinare.

„Bez obzira što je Hrvatska tranzitni prostor, mi to više ne možemo. Više od 13.000 izbeglica je ušlo, neki su izašli, ali većina ih je ostala. Mi ih više nemamo gde smestiti. Pozivamo EU i one koji ne žele da nađu rešenje za izbegličku krizu, da shvate da Hrvatska neće biti sabirni centar za izbeglice u Evropi“, dodao je on.

„Počećemo primenjivati nove metode, ne kao Mađarska. Primenićemo plan B, bićemo fleksibilniji. Mi ljude na način kako je to formalno propisano, popisivanje i smeštanje, više ne možemo primati. Daćemo im vode, hrane, zbrinuti bolesne, i neka idu dalje. Nećemo ih pustiti da idu ulicama, pogotovo ako bude kiše“, naglasio je hrvatski premijer.

Milanović je rekao da je problem izbegličke krize mnogo dublji i da je stotinama kilometara udaljen od Hrvatske.

„To je granica Turske i Grčke. Izbeglice nisu u Turskoj životno ugrožene. Grčka ne radi nadzor šengenske granice, ona zatvara oči. Zbog nekok razloga Grčka to radi, i Evropa to radi. Onda se izbeglice dalje usmeravaju ka Hrvatskoj jer su Mađarska i Slovenija zatvorile svoje granice. Neće Hrvatska imati sto hiljada izbeglica, a Evropa će birati koga će uzeti, koga ne“, rekaoje premijer Hrvatske.

Na novinarsko pitanje kako komentariše upozorenje srpskog ministra Aleksandra Vulina da Hrvatsku ne zatvara granicu i međunarodne puteve, jer će Srbija u tom slučaju zatražiti zaštitu pred međunarodnim sudovima, Milanović je kratko odgovorio: „Orao ne lovi muve. Mi smo orao“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com