Nema zabrane izlaska i ograničenja kontakata za vakcinisane

Oba doma nemačkog parlamenta su se saglasila: od ovog vikenda zabrana izlaska od 22 do 5 sati ujutro i ograničenje broja osoba sa kojima se mogu sretati ne važe za osobe koje su kompletno vakcinisane.

Takodje, dve nevakcinisane osobe se mogu sastati sa neograničenim brojem vakcinisanih.

Vakcinisanima više neće biti potreban negativan test na Covid-19 kad idu kod frizera, u kupovinu, ili u botaničku baštu.

Oni će, medjutim, i dalje morati da nose masku i poštuju distancu od 1,5 metara.

Prema jučerašnjim podacima, kompletno je vakcinisano 8,6 odsto od 83 miliona gradjana Nemačke. Ukidanje epidemioloških ograničenja ljudskih prava važi za vakcinisane kod kojih je prošlo dve nedelje od revakcinacije.

U Bundestagu su protiv glasali poslanici Alternative za Nemačku, dok su poslanici Liberalne partije Nemačke bili uzdržani. Ostali su bili ZA.

Kompletno vakcinisani gradjani su tako u Nemačkoj izjednačeni sa osobama koje imaju dnevni negativan brzi test na Covid-19, kao sa osobama koje su preležale Covid-19. Kod osoba, koje su preležale Covid-19, usvojena odluka važi šest meseci od trenutka kad je utvrdjeno da su opet negativni.

Odluka je bila predmet velikih diskusija u Nemačkoj naročito s obzirom na činjenicu da se u Nemačkoj, zbog nedostatka vakcina, još vakciniše po prioritetnim grupama, dakle vakcina nije dostupna svima.

Premijer Severne Rajne Vestfalije i kandidat CDU/CSU za budućeg kancelara Nemačke Armin Lašet rekao je danas da je cilj da se osnovna ljudska prava vrate svim gradjanima Nemačke.

Ovo nije model za budućnost, da se ljudi različito tretiraju kod osnovnih ljudskih prava, rekao je Lašet, a prenosi ARD.

On je pozvao da se misli na mladje koji još nisu došli na red za vakcinaciju.

„Ovo je jako osetljiva faza za sklad našeg društva”, rekao je Lašet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com