Nemačka i Francuska: Evrozoni treba ministar finansija

Evrozoni su neophodne strukturne reforme i tešnje finansijske integracije, uljučujući i zajedničkog ministra finansija, navodi se u članku koji su potpisali šefova centralnih banaka Nemačke i Francuske, a koji je objavio nemački list Zidojče cajtung.

evrozona

Oni su napisali da je trenutno stanje u evrozoni daleko od idealnog i da EU integracije nalaze na raskrsnici.

Evropska centralna banka nije u poziciji da kreira održivi dugoročni rast, navodi se u tekstu.

„Iako je monetarna politika učinila dosta za ekonomju evrozone, ona ne može da kreira održivi ekonomski rast“, napisai su predsednik Bundesbanke Jens Vajdman i šef Francuske banke Fransoa Vilero de Galau.

Prema njima, stvaranje zajedničkog ministra finansija sa nezavisnim fiskalnim savetom i formiranje snažnijeg političkog tela će pomoći u prevazilaženju evropske dužničke krize.

„Snažnije integracije su očigledan put ka povratku poverenja u evrozonu, jer bi pogodovale razvoju zajedničkih strategija državnih finansija i reformi kako bi se promovisao rast“, navodi se u članku.

Ideju o zajedničkom ministru finansija zemalja članica evrozone prvi je predložio 2011. godine bivši šef Evropske centralne banke Žan Klod Triše, koji je rekao da bi ministar finansija evrozone mogao da disciplinuje zemlje koje loše vode svoje javne finansije i nadgleda ekonomske reforme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com