Nemačka: Ko duže radi, veća mu penzija

Poslodavcima više naklonjene CDU-CSU i poslodavcima malo manje naklonjena SD Nemačke dogovorile su se oko izmena zakonskih propisa o penzijama kojima bi Nemci trebalo da se motivišu da rade što duže, pa, ako je moguće, i pošto ispune uslove za punu penziju.

Nemačka

Izmene će, saopštili su danas predstavnici te koalicije, biti usvojene vrlo brzo. Prema njima, Nemac koji nastavi da radi i pošto je dobio punu penziju moći će da računa na njeno dalje povećanje. Naime, ubuduće svoj deo penzijskog doprinosa na svakog penzionera neće plaćati samo poslodavac, kao dosad, nego će i zaposleni imati mogućnost da uplaćuje svoj deo. Na snovu toga moći će da računa da mu penzija raste i pošto je dostigao zakonsku starosnu granicu za penzionisanje.

Kako bi poslodavci bili još više motivisani, oni na zaposlene penzionere neće morati da plaćaju doprinos za nezaposlenost koji se sada plaća po stopi od 1,5 odsto.

Kako bi se sa ovakvim rešenjima saglasila i Socijaldemokratska partija Nemačke udovoljeno je njenom zahtevu da se promeni propis kojim se „kažnjavaju“ oni koji u penziju odu sa 63 godine života, na primer, dakle pre dostizanja zakonske starosne granice. Njima će ubuduće za 40 odsto biti umanjivan samo deo penzije iznad 450 evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com