Nemačka masovno vraća izbeglice u Hrvatsku i Sloveniju?

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer nije isključio mogućnost vraćanja izbeglica u Sloveniju i Hrvatsku jer u ovim članicama Evropske unije, za razliku od Grčke i Mađarske, ne vladaju nehumani uslovi, prenosi Index.hr.

De Mezijer

„Budući da se u Grčkoj prema izbeglicama ne postupa dobro, sudovi su nam zabranili primenu Dablinskog sporazuma za ovu zemlju. I za Mađarsku postoje slične presude. Kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, situacija je drugačija. Zato moramo ispitati postoji li mogućnost masovnijeg vraćanja izbeglica u te zemlje“, rekao je De Mezijer u razgovoru za dnevnik „Stuttgarter Nachrichten“ od ponedjeljka.

On je u razgovoru objasnio zašto tzv. Dablinski sporazum, po kojem izbeglice moraju biti zadržane u onim zemljama članicama u kojima su po prvi put stupile na tlo Evropske unije, trenutno ne funkcioniše.

Nekoliko nemačkih sudova je u prošlosti donelo presude po kojima se izbeglice, tj. podnosioci zahteva za azil, ne smeju vraćati u zemlje poput Grčke jer tamo vladaju nehumani uslovi.

„Činjenica da u Grčkoj vladaju nehumani uslovi za prihvat izbeglica izaziva ljutnju, pogotovo ako se uzmu u obzir svote koje su dodeljene Grčkoj kako bi se to stanje promenilo“, rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova.

On se osvrnuo i na sve češću pojavu neprihvatljivog ponašanja izbeglica koje odbijaju smeštaje koje im dodeljuju vlasti.

„Do ovog leta su izbeglice bile zahvalne i prijateljski raspoložene prema vlasti: uredno su se registrovale i bivale raspoređene po čitavoj zemlji. Ali već neko vreme primećujemo da mnoge izbeglice to više ne prihvataju. Ne pristaju na registraciju i odlaze tamo gde oni smatraju da bi trebali biti. To ne ide više tako. To u svakom smislu reči nije u redu. Ne postoji pravo niti za jednog izbeglicu da sam odabire gde će biti smešten“, zaključio je De Mezijer.

On je u intervjuu naglasio kako će vlasti preduzeti sve kako bi se što pre proterali oni koji nemaju izgleda za ostanak u Nemačkoj. Tu je posebno istakao državljane zemalja zapadnog Balkana, pre svega Albance, ali i Afganistance koji u posljednje vreme dolaze u Nemačku.

„Mi mladim ljudima iz Afganistana moramo dati do znanja da su oni potrebni pri izgradnji svoje zemlje. Mnogi dolaze iz sigurnih delova zemlje poput Kabula. Mi im moramo reći: ne možete dobiti azil samo zato jer vam ne odgovara stanje u vašoj zemlji. Zato ćemo svaki zahtev za azilom državljana Afganistana pomno ispitati“, rekao je De Mezijer.

On je na kraju razgovora priznao da je novonastala situacija s izbeglicama voda na mlin desnim populistima, ali je isto tako izrazio uverenost kako je povjerenje u politički sistem i političke stranke dovoljno veliko da se društvo odupre populističkim iskušenjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com