Nemci i Francuzi zajedno u akciji protiv 35-časovne radne nedelje

Dvojica ekonomista od kojih su nemačka i francuska vlada naručile spisak mera za zajedničko podsticanje ekonomskog rasta završila su posao i svoj će izveštaj podneti ministrima privrede Emanuelu Makronu i Zigmaru Gabrijelu početkom narednog meseca, saznao je nedeljnik Špigl, a kao udarnu vest prenosi francuska štampa. Zašto? Francuz Žan Pizani –Feri i Nemac Henrik Enderlajn donose razrešenje za veliki francuski unutrašnji sukob oko 35-časovne radne nedelje i predlažu zamrzavanje plata u Francuskoj na tri godine.

Šta je hteo da kaže franuski ministar ekonomije Emanuel Makron kad je u toliko citiranom intervjuu listu Le Point zamrsio da neće dirati 35-časovnu radnu nedelju, ali je neće “ni stavljati na pijedestal” objasnili su Pizani-Feri i Enderlajn: 35-časovna radna nedelja će biti učinjena fleksibilnijom, dakle ne baš obavezujućom, u nizu sektora.

Pizani-Feri i Enderlajn predlažu da se dalje relaksira tržište rada i francuske plate zamrznu na tri godine, a nemačkoj vladi predlažu da poveća svoje investicije u infrastrukturu od danas do 2018.godine na 20 milijardi evra, dakle na sumu dvaput veću nego što je dosad nameravala.

Kao što će pitanje 35-časovne radne nedelje i zamrzavanje plata izazvati proteste u francuskom društvu, tako će predlog o povećanju investicija nemačke države morati da savlada ideologe budžetske ravnoteže u nemačkoj vladi. Ni jedno ni drugo neće biti lako.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com