Nemci Grcima nisu vratili iznuđeni kredit

Nema nikakvog spora da je nacistička Nemačka 1942. godine kao okupaciona sila prinudila Nacionalnu banku Grčke da izda obveznice i zaduži se za potrebe finansiranja okupatora, kao što nema nikakvog spora oko činjenice da Nemačka taj kredit Grčkoj nije nikad vratila. Ni oni nemački mediji koji su naročito agresivni prema sadašnjoj Grčkoj vladi ne poriču da čak postoje i neki dokumenti i posleratni obračuni toga duga.

Prvobitno oštro, pa mestimično i neprijatno odbijanje Nemačke da uopšte i razgovara o sadašnjem zahtevu Vlade Aleksisa Cipras  da taj dug sada bude namiren, iza nas je. Iz Nemačke stižu drugi tonovi.

Vlada Angele Merkel još je pri stavu da je ovo pitanje pravno odavno razjašnjeno, dakle očišćeno, a da pitanje ratnih reparacija svakako ne treba mešati sa pitanjem pomoći Grčkoj – više niko ne spori da će početkom leta toj državi biti potreban i treći paket finansijske pomoći. Kamen spoticanja su uslovi.

I Socijaldemokratska partija Nemačke, članica vladajuće koalicije, zvanično sledi zvaničan stav Vlade, ali se u njenim redovima javljaju individualni igrači koji ne samo što govore o moralnoj obavezi čak i ako je stvar pravo regulisana, nego traže otvaranje diskusije o tom dugu ili čak obeštećenje za žrtve i njihove srodnike poput onih u selu Distomo. Ima socijaldemokrata (Anton Hofrajter) koji se ne bi zakleli da je stvar i pravno zatvorena.

Predstavnici partije Zelenih takodje grčki zahtev ne bi kategorično odbacili, a za Levicu nema nikakve sumnje da dug postoji i čak da grčko potraživanje nije ni zastarelo ni likvidirano.

Najkonkretniji je šef frakcije Levice u Bundestagu Gregor Gizi. On je na osnovu podatka da je Grčka od 1942. godine u korist nemačkog okupatora emitovala obveznice u vrednosti od 476 miliona rajhsmaraka izračunao da sada Nemačka Grčkoj duguje izmedju 8 i 11 milijardi evra.

„Kako se od Grčke može tražiti da vrati svoje dugove, kad njoj njeni dugovi nikad nisu vraćeni“, rekao je Gizi za „Lajpciger folkscajtung“.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com