Nemci i Francuzi pripremaju odgovor na tenk „armata“

Nemačka ministarka odbrane Ursula van der Lajen najzad je popustila pod pritiscima nemačkih parlamentaraca, u čemu joj je pomogao ruski predsednik Vladimir Putin svojim tenkovskim planovima: i kao odgovor na ruski tenk „armata“, Nemci i Francuzi će krenuti u razmatranje razvoja treće generacije svog tenka „leopard“! Tako tvrdi nemački list Velt.

Poslanici u nadležnom odboru Bundestaga dosad su uzalud zahtevali da se broj postojećih tenkova „leopard 2“ poveća, oni modernizuju i krene u razvoj modernijeg oružja tog tipa. Prezentacija novog ruskog oružja, tenka „armata“, na nedavnoj vojnoj paradi u Moskvi, učinila je da se i Ministarstvo odbrane Nemačke konačno pokrene, piše Velt. Bundesnahrihtendinst (BND) je izvestio da će do serijske proizvodnje „armate“ proći još koja godina, a onda sledi praktična proba, ali kada sve bude gotovo biće reč o oružju visokog tehnološkog nivoa. Prema BND, Rusija planira da proizvede 2.000 komada tenka T-14 „armata“.

Nemački poslanici su obavešteni da je broj „leoparda 2“ povećan sa 225 na 328 komada, a preduzeta su i poboljšanja sistema na tom tenku, čiji rok upotrebe ističe 2030. godine.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Markus Gribel upravo je poslanike pismeno obavestio da se u kooperaciji sa Francuzima analiziraju uslovi za razvoj novog tenka, a uz učešće nemačke industrije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com