Nepristojna australijska ponuda za Bečki aerodrom

Australijski penzijski fond IFM Investors spreman je da plati 80 evra po akciji za manjinski udeo u Bečkom aerodromu što je 30 odsto iznad tržišne vrednosti koju je ta akcija imala neposredno pre objave te ponude.

Australijanci su zainteresovani za kupovinu najmanje 20 a najviše 29,9 odsto udela u bečkoj vazdušnoj luci, piše dnevni list Di prese.

Ovako velikodušnu ponudu , Australijanci su objasnli činjenicom da je Bečki aerodrom jedna „dobro vodjena i atraktivna firma“ i da se nalazi u regionu sa velikim potencijalom daljeg rasta. Ipak, di Prese se tako atraktivnoj ponudi čudi s obzirom da „ visoke takse čine vrlo teškom konkurenciju sa aerodromima u Minhenu i Cirihu“.

Grad Beč i pokrajina Donja Austrija imaju po 20 odsto a fondacija zaposlenih 10 odsto udela u Bečkom aerodromu i ne nameravaju da se kontrole nad tom firmom odreknu, pa Australijanci pregovaraju sa britanskim fondom Silchester International Investors koji ima udeo nešto veći od 10 odsto, a računaju i na male akcionare koji kontrolišu oko 40 odsto.

IFM Investors je fond koji upravlja sa 10 milijardi evra 30 australijskih penzijskih kasa, tvrdi Di prese i više od polovine udela koja kontroliše taj fond nalaze se u aerodromima i morskim lukama. Recimo, u Manchester Airports Group, koja upravlja sa četiri aerodroma, IFM ima ueo od 35,5 odsto. I da-na čelu Fonda je jedan rodjeni Austrijanac.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com