Nije lako posle politike

U Ukrajini će, po svemu sudeći, mesto i uhlebljenje naći mnogi bivši premijeri i ministri zapadnoevropskih, ali i država nastalih na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza. Neće baš svi doći da pomažu nama.Tako će bivši gruzijski predsednik Mihail Saakašvili biti spoljnopolitički savetnik ukrajinskom predsedniku Petro Porošenku, a bar dva njegova saradnika iz Gruzije već su katapultirana pravo u ukrajinsku vladu! Veći broj austrijskih, nemačkih i francuskih bivših visokih državnih i partijskih funkcionera smestiće se u  upravo osnovanu Agenciju za modernizaciju Ukrajine. Ali ovolika spremnost bivših na pomoć državama u nevolji ne može se nikako pripisati njihovom, posle politike, pronadjenom altruizmu nego činjenici da su i sami u nevolji. Nije lako naći posao premijeru koji je izgubio izbore i premijersku fotelju.To je manje-više jasno. Ali nije jasno ko ih i gde regrutuje za ove spasilačke ekspedicije širom sveta?

To zaista nije u redu. Pronaći mesto pod suncem i posle boravka u politici nemoguća je misija i za bivše vrhunske političare bogatih država razvijenog tržišta i demokratije, a Mladjan Dinkić ne samo što se sam snašao i u Sberbanci i u Crnoj Gori nego je svoje saradnike ostavio u Vladi Srbije iz koje je sam najuren. To zaista nije u redu, ako ni zbog čega drugog, a ono jer nervira takodje bivšeg ministra Sašu Radulovića. Šta radi sada Radulović? Sem što, praćen nekolicinom medija, provaljuje i objavljuje Dinkićeve zaostale pipke u Vladi?

Da se nije lako zaposliti posle izgubljenog mesta u visokoj politici – bivši premijer ili bivši šef partije ne samo da obično nikom nisu potrebni nego mnogi osećaju potrebu da im pokažu gde im je mesto, naime nigde -pokazuje  bečki list Di prese na primeru i kod nas veoma poznatog Erharda Buseka. On je 1995.godine kad je imao 54 godine ispao iz austrijske vlade i sa čela Narodne stranke koja mu nije našla baš ni jedno prikladno mestu blizu politike, a nije se transferisao ni u privredu. Taj razvoj stvari je Busek opisao u nedavno objavljenoj knjizi „Slike iz života“. On danas ima 73 godine i predsednik je Instituta za dunavsku regiju, predsednik Gustav-Maler omladinskog orkestra  i predsednik Festivala kamerne muzike Lokenhaus. Da je Busek bio koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope ne pominje se kao važan detalj, niti kao utešno nameštenje.

Bolje su se od Buseka, zahvaljujući vezama u privredi, snašli bivši austrijski kancelari Volfgang Šisel  obezbedvši sebi mestu u Nadzornom odboru nemačke komanije RWE, Vilhelm Molterer obezbedivši mesto potpredsednika Evropske investicione banke, Alfred Guzenbauer obezbedivši mesto u nadzornim odborima više firmi a da se o njegovoj konsultantsko-lobističkoj firmi koja cveta i ne govori, Viktor Klima je postao šef Folksvagena za Južnu Ameriku, a već pomalo zaboravljeni Franc Vranicki član više nadzornih odbora vidjenih firmi.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com