Nov kvalitet: Industrijska špijunaža

Čak i predstavnici moćnog Udruženja nemačke industrije (BDI) sačuvali su diplomatski rečnik u komentarisanju najnovije afere kojom se dokazuje da je, uz znanje kabineta nemačke kancelarke, Nemačka obaveštajna služba (BND) za potrebe američke NSA špijunirala evropske vojne firme, pre svih EADS i njenu kćerku firmu Eurocopter, a u vezi sa indstrijskim stvarima i evropske političare, pre svih francuske.

„Nemačka industrija treba da bude sigurna da se osetljivim podacima firmi postupa na način koji uliva poverenje“, ali ako su aktelne optužbe tačne „ biće to težak udarac poverenju“, saopštilo je Udruženje nemačke industrije.

Nemački ministar privrede Zigmar Gabriel, koji je već imao konflikte sa idustrijom naružanja, izjavio je da, ako su opštužbe o industrijskoj špijunađi tačne, to je „novi kvalitet“ koji pokazuje da BND deluje na svoju ruku, a „sa tim treba prekinuti“.

Prema najnovijim podacima BND je adminstraciju nemačke kancelarke još 2008.godine obavestio o zahtevima NSA da im se dostavljaju podaci o evropskim firmama iz oblasti naoružanja i vojne opreme.

Nemačka vlada odbacila je zahteva da šef BND-a podnese ostavku, a njeni portparoli su više puta ponovili da saradnja Nemačke sa SAD u borbi protiv terorizma ne može biti dovedena u pitanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com