Novi krah pregovora

Ministri finansija zemalja članica evrozone(Eurogrupa) nisu postigli dogovor sa Grčkom na sinoćnom sastanku u Luksemburgu.

grčka

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk odlučio je sazvati vanredni samit šefova država i vlada evrozone kako bi se sprečio bankrot Grčke.

„Zbog rezultata sastanka Eurogrupe, odlučio sam sazvati samit u ponedeljak. Vreme je da se hitno raspravi situacija Grčke na najvišem političkom nivou“, napisao je Tusk u saopštenju.

Razgovori ministra finansija evrozone trajali su sinoć oko 1 i po sat.

Šefica MMF-a Kristin Lagard rekla je kako Grčka mora izmiriti dug do 30. juna i da nema mogućnosti da se plaćanje duga odloži.

„Trebaju nam ozbiljne reforme, a ne dimna zavesa. Za uspeh su nam potrebni odrasli sagovornici“, oštro je napala Grke Lagard.

I šef Eurogrupe i ministar finansija Holandije Jeron Dajsblum izrazio je žaljenje što dogovor nije postignut.

„Napredak je premali, dogovor nije na vidiku, lopta je svakako na grčkoj strani terena“, kazao je Dajsblum i dodao da bi se pre samita EU mogli još jednom sastati ako Grčka predstavi novi predlog.

Ipak, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je još uvek dogovor moguć ukoliko Grčka bude imala volju za sprovođenje reformi.

S druge strane, grčki premijer Aleksis Cipras otputovao je sinoć u Sankt Peterburg gde će se sastati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Rusi su izjavili da se o finansijskoj pomoći Grčkoj neće raspravljati, ali evropski mediji nisu baš ubeđeni u njihove tvrdnje.

Podsetimo, Grčka ima vremena do kraja juna da postigne dogovor o novoj tranši finansijske pomoći od 7,2 milijarde evra, bez koje joj sledi bankrot. Grčka krajem juna Međunarodnom monetarnom fondu treba da vrati 1,5 milijardi evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com