Novim avionom Erbasa za sat od Londona do Njujorka?

Biro za patente i robne znakove SAD registrovao je patent novog aviona Erbasa koji bi mogao za samo sat vremena da preleti rastojanje od Londona do Njujorka, dakle brzinom 4,5 puta većom od brzine zvuka, tvrdi Biznis insajder.

Water drops are pictured on an umbrella with Airbus logo during a protest in front of the Airbus facility in the northern German town of Varel

Dosadašnji rekord je, piše ruski poslovni list Vzgljad, 3,5 sata. Taj rekord je postavio avion Mach-2 Concorde, koji je, medjutim, poslat u penziju.

Pozivajući se na stručnjake Erbasa, Biznis insajder piše da bi novoregistrovani avion put od Tokija do Los Andjelesa ili od Pariza do San Franciska mogao preleteti za tri sata.

Navodno, novi tip aviona poletao bi vertikalno kao kosmički šatl i ne bi pravio buku pri „probijanju zvučnog zida“, kao što je to činio Concorde. Avion bi mogao da bude korišćen u privatne i vojne svrhe. Kao civilni bi mogao da prevozi male grupe od 20-tak ljudi, a u vojne bi mogao da bude korišćen za brzo prebacivanje manjih vojnih odeljenja.

Biznis insajder napominje da će registrovani patent imati sudbinu većine sličnih patenata – teško da će ovaj superbrzi avion ući u masovnu upotrebu, ali eksperimentisanje sa njim dovešće do pojedinačnih rešenja koja mogu biti primenjena u poboljšavanju drugih aviona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com