O pet milijardi dolara iz Rusije ni reči

Grčka nije juče dobila ugovor s Rusijom o pet milijardi dolara avansa za gradnju grčkog dela gasovoda Turski tok kako su nemačkom nedeljniku Špigl više puta signalizirali vladini krugovi iz Atine.

Jučerašnja poseta šefa Gasproma Alekseja Milera grčkoj prestonici završila se formiranjem radne grupe koja treba da utvrdi šta jedna, a šta druga strana treba da urade kako bi mogla da počne gradnja dela gasovoda Turski tok kroz Grčku, piše Virtšaftsvohe.

“Sporazum o izgradnji gasovoda biće potpisan u skoro vreme. Danas nije potpisano ništa”, rekao je grčki ministar energetike Panajotis Lafazanis, ali nije precizirao nikakve rokove, piše ruski lst Vzgljad.

Uz procenu da bi grčki deo gasovoda Turski tok koštao oko 2 milijarde dolara, Miler je stavio u izgled da taj novac obezbedi rusko-evropski konzorcijum.

Ovim gasovodom bi gas iz Rusije, ispod Crnog mora, preko Turske trebalo da poteče od 2017.godine. Gasovod bi se od grčko-turske granice kretao severnom Grčkom, dalje preko Makedonije u centralnu Evropu  i trebalo bi da učini izlišnim nesigurni transport gasa preko Ukrajine. Planirano je da kapacitet gasovoda Turski tok bude 63 milijarde kubika. Grčkoj je juče obećan tranzit od 47 milijardi kubika ruskog gasa godišnje.

List Vzgljad podseća da je propusna moć ukrajinskog GTC na granici za državama EU 142,5 milijardi kubika godišnje. Ali je taj gasovod poslednjih godina gubio značaj. Njime je 2013.godine transportovano u Evropu 121 milijarda kubika gasa, a prošle godine samo 50 milijardi.

Ali je istovremeno porasla iskorišćenost gasovoda Severni tok.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com