Obama želi Britaniju u EU da bi preko nje nametnuo TTIP

Američki predsednik Barak Obama nalazi se u Velikoj Britaniji kako bi nametnuo „toksični“ Transatlantski tdgovinski sporazum (TTIP), sporazum koji će omogućiti američkim firmama da sruše državne zdravstvene sisteme u Evropi i još mnogo toga, upozorava nevladina organizacija „War on Want“.

Obama

Britanska NVO nazvala je Obaminu posetu „imperijalističkom borbom“ da se Britanija, a preko nje i Evropa, primora da prihvati principe TTIP-a.

Kritičari sporazuma smatraju da su pregovori oko TTIP-a sprovedeni u tajnosti i na nedemokratski način, kao i da će taj sporazum širom otvoriti vrata Evrope velikim američkim kompanijama.

Oni strahuju da će privatni podaci, javne službe, kvalitet hrane, pa čak i sama demokratija biti ugroženi od strane izuzetno moćnog američkog kapitala.

„War on Want“ kaže da je sporazum naišao na rasprostranjeni otpor širom kontinenta, da Francuska preti da će stopirati pregovora i da u Nemačkoj podrška javnosti drastično opada.

„TTIP je nepopularan i anti-demokratski“, rekao je Mark Dirn, direktor „War on Want“-a. „Ako Obama zaista veruje u demokratiju trebalo bi da odustane od nametanja ovog sumnjivog sporazuma Evropljanima“.

Vlada Velike Britanija negira da će sporazum ugroziti bezbednost hrane, suverenitet, javne službe i demokratiju, tvrdeći da je „TTIP uspešan i ambiciozan poduhvat koji će britanskoj ekonomiji doneti 14 milijardi dolara godišnje, a evropskoj oko 140 milijardi“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com