Ogroman skandal u Nemačkoj : Glavni urednik Bilda (ni)je smenjen zbog sentimentalnih veza sa saradnicama

 

Medijska kuća Axel Springer sinoć je objavila da je glavni urednik najpoznatijeg evropskog tabloida „Bilda“ Julijan Reichelt smenjen sa te funkcije jer  „i po okončanju Compliance -postupka u proleće 2021.godine, nije jasno odvajao privatno i profesionalno i nije govorio istinu o tome“.Odluka na snagu stupa odmah.

Istog dana ujutro, ogromno uzbudjenje novinara u Nemačkoj i proteste novinarskih udruženja izazvao je tekst objavljen u Njujork tajmsu pod naslovom : „Kod Aksel Špringera, novog vlasnika Politico, optužbe za seks, laži i tajna plaćanja“.

Otkrića, koja je trebalo da se pojave u medijima u Nemačkoj, koja nikom ne da isped sebe kad je sloboda štampe u pitanju, pojavila su se u medijima u Americi.

Američki list je, naime, objavio da je uprava Ippen Medien Gruppe, izmedju ostalog vlasnika i lista Frankfurter Rundšau, odbila da objavi rezultate višemesecnog istraživanja svojih novinara o „zloupotrebama vlasti protiv žena i drugim žalbama“ u kompaniji Axel Springer, u vezi sa slučajem Reichelt, a na intervenciju iz Axel Springer. Njujork tajms se pozvao na protestno pismo, koje je upravi uputio istraživački tim od četiri novinarke i novinara, u kome traže da im se novinarska sloboda vrati.

I Ippen Medien Gruppe i Axel Springer su, kako je preneo i Rojters, demantovali da je bilo kakvih intervencija bilo.

Ippen je saopštio da je tekst o rezultatima istraživanja svojih novinara, koji je trebalo da se u izdanjima grupe pojavi u nedelju uveče i ponedeljak ujutro, povukao jer im je Bild direktna konkurencija, pa mora dobro da vodi računa o tome „da se ne stvori utisak da konkurentu žele ekonomski da štete“. Komunikacija sa Axel Springer svodila se na uobičajenu razmenu dopisa advokata, tvrdila je uprava Ippen Medien Gruppe

Axel Springer je objavio da je za transparentnost, koliko god je to moguće, i nema problema sa kritikom, ali „i takvo izveštavanje mora prepoznati granice posle kojih je reč o zaštićenoj privatnoj i poverljivoj sferi saradnika ili, kao u ovom konkretnom slučaju, svedoka, kojima je u okviru proletos okončanog Compliance – postupka striktno garantovana anonimnost“.

Popodne je očito došlo do preokreta i uprava Axel Springer je zaključila da je prekid saradnje s Julijanom Rajheltom neizbežan iako je on „Bild novinarski sjajno razvijao, a Bild live osigurao budućnost“.

„Mi bismo rado s Julijanom Rajheltom nastavili putem kulturne obnove Bilda, koji je on postavio zajedno s redakcijom i izdavačkom kućom. Ali to više nije moguće“, napisao je šef Axel Springer Matijas Dopner, a prenosi ARD.

Axel Springer je podvukao da Julijanu Rajheltu nije stavljano na teret nikakvo seksualno uznemiravanje ili seksualni napad. „Optužen je za dobrovoljne ljubavne odnose sa saradnicama Bilda i zloupotrebu vlasti u vezi sa tim“. Dokazana mu je ranija veza sa jednom saradnicom, ali je ostalo sporno da li je ona zbog toga profesionalno protežirana.

Axel Springer je u martu suspendovao Julijana Rajhelta sa funkcije glavnog urednika dok je trajao postupak unutrašnje istrage, koja je trebalo da odgovoru na pitanje da li je on ponašanjem, zbog kojeg ga je prijavilo više saradnica(Spiegel) , kršio unutrašnja pravila kompanije. Zaključeno je da nije činio ništa nezakonito i brzo je vraćen na mesto glavnog urednika. Ali je dobio Aleksandru Vircbah za ko-urednicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com