Okršaj Britanaca i Nemaca oko naftnih bušotina i Fridmana

Vlada Velike Britanije pokušaće da spreči nemački RWE Dea u nameri da proda 12 naftnih i gasnih bušotina u Severnom moru ruskom oligarhu Mihailu Fridmanu.

Kako je saopštilo Ministarstvo energetike Velike Britanije, ugovor o prodaji u trenutnoj formi je neprihvatljiv i to zbog bojazni da bi ova prodaja mogla loše da utiče na „buduće sankcije“ Rusiji.

S druge strane, Fridman je najavio da će podneti tužbu protiv britanskih vlasti ukoliko budu pokušali da spreče ovu transakciju, dok je nemačka kompanija saopštila da će transakcija biti sprovedena.

Fridmanov LetterOne fond dogovorio je sa nemačkom podružnicom energetskog giganta RWE kupovinu 12 naftnih i gasnih bušotina u teritorijalnim vodama Velike Britanije, Danske i Norveške za sumu od 5,6 milijardi dolara. Bušotine koje se nalaze u Velikoj Britaniji godišnje proizvedu 3 do 5 odsto ukupne proizvodnje gasa u toj državi.

Inače Fridman planira da na čelu firme L1 Energy, koja će voditi sporne bušotine, bude Lord Braun, bivši izvršni direktor British Petroleuma.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com