Opada britanski izvoz, krivi im evrozona i Rusija

Britanske fabrike su u septembru imale „manju od normalne“ potražnju, a najgoru još od početka 2013. godine, pokazalo je istraživanje Konfederacije britanske industrije (KBI).

Od 488 ispitanih proizvođača 28 odsto je odgovorilo da je potražnja za njihovim proizvodima u inostranstvu ispod normalne, dok 24 odsto tvrde suprotno. Iako, moglo bi se reći, „mrtva trka“, KBI dodaje da je to najgori odnos ta dva procenta, pogotovo imajući u obzir avgust, kada se za opciju „iznad normalnog“ odlučilo 12 procenata više proizvođača.

Kada su upitani da u vezu dovedu svoj izvoz i situaciju u evrozoni, krizu u Ukrajini i na Bliskom istoku, proizvođači su umnogome promenili svoje odgovore. U ovom slučaju čak 38 odsto njih je odgovorilo da je potražnja ispod normalne, nasuprot 14 odsto onih koji smatraju da je iznad normalne.

I pored ovakvog razvoja događaja proizvođači su istakli da ne planiraju smanjenje proizvodnje dobara za izvoz. Oni očekuje da će u četvrtom kvartalu ove godine situacija biti mnogo bolja. Ipak, urednik ekonomske rubrike u Gardijanu, Leri Eliot, zaključuje da je već sada očigledno da Velika Britanija imati manji rast BDP-a od 2,8 odsto, koliko je predvidela Britanska privredna komora.

Bruto-društveni proizvod u Velikoj Britaniji je u prvom i drugom kvartalu porastao za po 0,8 odsto.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com