Ovaj čovek želi da „spasi“ Inu od Rusa

Alan Geri Kleš, američki biznismen i najmlađi direktor Sektora za politiku kapitalnih tržišta u Ministarstvu finansija SAD (tokom mandata Džeralda Forda), mogao bi spasiti hrvatsku naftnu kompaniju Inu od Rusa, pišu hrvatski mediji.

Scenario u kojem bi Rusi kupili udeo mađarskog MOL-a u Ini nepovoljan je za Vladu Hrvatsku, koju pritiskaju i Brisel i Vašington da taj scenario nikako ne dozvole.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Geri Kleš je poznat kao kupac „posrnulih kompanije koje zatim stabilizuje uz sve potrebne bolne mere“.

On je pre dva meseca u intervjuu Rojtersu izjavio: „U 99 posto mog poslovanja reč je o malim koracima koje vode do gigantskih“, a potom dodao citat jedne iz pesme jedne poznate grupe, koje bi ove region trebalo da se pridržava – „Budalo, neka sve bude jednostavno“.

Takav način poslovanja Kleša je doveo do vlasništva u kompanijama koje se bave teškom metalskom industrijom, rudarstvom, naftom i gasom, proizvodnjom energije, hemikalijama… Vrednost njegove Kleš grupe, koja je registrovana u Ženevi, procenjuje se na više od šest milijardi dolara.

Kupovina Ine za Gerija Kleša bila bi logičan sled događaja, tačnije njegove najave iz 2012. godine da će u Evropi kupiti 12 naftnih kompanija. Krajem oktobra trebalo je da kupi najmanju britansku rafineriju – Milford Haven, ali je taj posao propao nakon dugotrajnih pregovora.

U pregovorima oko kupovine Ine Klešova investiciona kompanija sigurno ima podršu SAD, ali je pitanje kako će Hrvati reagovati na njegov način poslovanja koji ne uključuje nikakve emocije prema radnicima, odnosno očuvanju njihovih poslova.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com