Pariz i Berlin: 50 milijardi s lica i s naličja

Ministri finansija i privrede Francuske i Nemačke sastali su se na kratko u Berlinu i sa tog sastanka se mogu izvući dva protivrečna zaključka, piše francuski list Ekspres: S lica, Volfgang Šojble, Zigmar Gabrijel, Mišel Sapan i Manuel Makron su se dogovorili da do 1. decembra treba da utvrde zajedničke predloge za povećanje investiranja u Evropi. S naličja, četvorica su nastavila razgovor gluvih u kome Francuzi traže da Nemačka ponudi plan javnih investicija od koga bi putem rikošeta profitirale druge evropske zemlje, a Nemačka nudi podsticaje privatnim investitorima da investiraju više.

Tačno, rekao je prema navodima nemačkih medija nemački ministar privrede Zigmar Gabrijel, radi se o 50 milijardi evra. Naime, OECD je utvrdio da stopa investiranja treba da bude 20 odsto BDP-a, a u Nemačkoj je 17 odsto, nedostajućih 3 procentna poena iznosi tačno 50 milijardi evra.

Tačno toliko je za sledeće dve godine, uz nemačku investicionu pomoć, planirao da u budžetu uštedi Pariz. I tako do 2017. godine, umesto do 2015. kako je planirano, smanji svoj javni deficit na 2,8 odsto BDP-a. U medjuvremenu bi nova zaduživanja Pariza nastavila da rastu, ali po tako niskoj stopi kakvu ne pamti novija istorija Francuske.

Evropska komisija treba do 29. oktobra da odluči da li prihvata francuski budžet u koji je ukalkulisan francuski zahtev da se Parizu za dve godine produži rok za usaglašavanje deficita sa kriterijumima iz Maastrihta. Berlin ne želi da zaoštrava odnose sa Parizom, pa su izjave oba nemačka ministra o ovom zahtevu protivrečne: puni su razumevanja za razloge Pariza, ali smatraju da se ustanovljena budžetska pravila moraju poštovati. Odlučiće Evropska komisija, ne Nemačka!!?

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com