Iznenadjenje u Francuskoj : Levica pobedjuje , prema procenama

Prema prvim postizbornim anketama Ipsos Talan, Novi narodni front,oko stranke oštro leve orijentacije „Francuska koja se ne saginje“, pobednik je drugog kruga prevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Ta je grupacija,prema procenama, u drugom krugu osvojila izmedju 172 i 192 poslanička mesta.Ključna ličnost ove grupacije je Žan Lik Melenšon šef stranke Francuska koja se ne saginje.On je u zapaljivom obraćanju rekao da je francuski narod „odbacio rešenje,koje bi bilo najgore po njega“.

Melenšon je rekao da predsednik Francuske ima moć i zadatak da pozove Novi narodni front da vlada i dodao da je Novi narodni front spreman da vlada i da će svoj program primeniti u celosti.

Melenšon je rekao da će Novi narodni front već od ovog leta dekretom ukinuti penzijsku reformu i podići minimalnu platu na 1600 evra.Od 1.januara 2024.godine neto minimalna plata u Francuskoj iznosi 1398,69 evra.
ili 9,23 evra po satu.

Nacionalno okupljanje Džordana Bardele i Marin Le Pen osvojilo je izmedju 130 i 152 poslanička mesta i tako je postalo najveći gubitnik drugog kruga parlamentarnih izbora.Predsednik te stranke Džordan Bardela (28)rekao je da je „nepoštena alijansa“ „bacila Francusku u ruke ekstremnoj levici“.

Marin Le Pen je u izjavi za TF1 ocenila da je pobeda Nacionalnog okupljanja samo odložena.

„Plima raste.Ona ovog puta nije narasla devotion,ali ona nadtavlja da raste i ,posledično, naša pobeda je samo odložena…Ja imam previše iskustva da bih bila razočarana rezultatom prema kome smo mi udvostručili broj poslanika“, rekla je ona.

Koalicija Ensemble, oko stranke francuskog predsednika Emanuela Makrona Renaissance, osvojila je izmedju 150 i 170 poslaničkih mesta.Već je saopšteno da se francuski predsednik Emanuel Makron večeras neće obraćati javnosti.

Apsolutnu većinu nije osvojila nijedna grupacija.Apsolutnu većinu čini 289 poslanika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com