Pišem ti pismo, al sam da ga čitaš

U Evropi je pravu pometnju izazvalo jedno pismo. Uputila ga je Evropska komisija italijanskom ministru finansija, a njegov šef Mario Renci odlučio je da ga pročita zajedno sa svim Italijanima. I, piše nemački Frankfurter algemajne cejtung, malo je reći da je time razljutio odlazećeg šefa EK Žoze Manuel Barosa. Postupak italijanskog premijera je ocenjen kao kršenje elementarnih diplomatskih pravila.

Italija spada medju sedam država članica evro-zone čiji deficit je iznad nivoa dozvoljenog ugovorom iz Mastrihta. Kao i ostale članice evro-zone bila je dužna da nacrt svog budžeta za 2015.godinu dostavi Evropskoj komisiji na odobrenje kako bi se videlo da li sledi pravila evropske budžetske discipline. EK tim nacrtom, kao ni nacrtom Francuske, Slovenije i Malte, očito nije bila zadovoljna, pa je ministrima finansija ovih država uputila pismo u kome, navodno, traži dodatna objašnjenja pre nego što odluči da li će ponudjeni nacrt odbaciti, za slučaj budžetske neposlušnosti  EK ima na raspolaganju i kaznene mere, koje dosad nisu praktikovane.

Da gužve, kad je već počela, ne bude premalo, Rencijev postupak se jako dopao Francuzima i to grupi poslanika vladajuće Socijalističke partije. Pa su zatražili od predsednika Francuske Fransoa Olanda da pismo EK upućeno Francuskoj takodje pročita zajedno sa svim Francuzima. Jer, napisali su ti poslanici, budžet je najviši izraz suvereniteta Francuske i nikakve mere za snižavanje deficita koje bi omele borbu protiv deflacije Francuskoj ne mogu biti nametnute!

Francuska je, inače, od EK tražila da joj rok za smanjivanje deficita na propisanih 3 odsto odloži za dve godine, do 2017.

Francuski predsednik je,piše list Mond, pokušao da umiri svoje socijalističke kolege opaskama kako je sadržaj pisma „banalan“, kako se „tiče procedure“ i da „nema veći značaj od traženja odredjenih informacija i preciziranja“. Ali, džaba. Duh suverenosti je izašao iz boce.

Ah, da. Pošto je ovu malu pobunu u evro-porodici pokrenuo, piše FAZ, Renci je nižim instancama naložio da se prihvate makaza i dalje saseku potrošnju!

Deficit javnih finansija, piše Mond, veći od propisanih 3 odsto u evro-zoni imaju: Slovenija 14,7 odsto, Grčka 12,7 odsto,Irska 7,2 odsto, Španija 7,1 odsto, Kipar 5,4 odsto, Portugalija 4,9 odsto i Francuska 4,3 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com