Pokrenuta i treća istraga protiv Mamića – zločinačko udruživanje

Protiv izvršnog predsednika zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića i još šestorice osumnjičenih USKOK je pokrenuo još jednu istragu zbog sumnje da su od kraja 2007. fudbalski klub oštetili za gotovo 10 miliona evra, prenosi Index.hr.

Mamić

Reč je o trećoj istrazi protiv Zdravka Mamića koji se od ranije uz jamstvo brani sa slobode, zbog čega USKOK ovoga puta neće ni tražiti istražni zatvor za osumnjičene.

Uz izvršnog predsednika Dinama, novom istragom ponovno su obuhvaćeni njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Damir Vrbanović, dvoje preduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić kao i još jedna osoba, javlja Hina.

I ova istraga pokrenuta je na osnovu nalaza sektora za otkrivanje poreznih prevara Ministarstva finansija, a kao i u prethodnoj sumnja se da su se Mamić i ostali organizovali u zločinačko udruženje kako bi zloupotrebama u poslovanju preko kompanija u inostranstvu izvukli novac od transfera igrača Dinama.

Sumnja se da je Zdravko Mamić s ostalima dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vinsenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Inostranee kompanije su potom ispostavljale račune za nepostojeće usluge, koje je Dinamo plaćao.

Izvršni predsednik Dinama tereti se i da je dogovorio ugovor kojima se samo određenim igračima utvrđuje pravo na isplatu 50 odsto budućeg transfera, koji je u celosti trebao pripasti klubu, ali je neosnovano završio u inostranim kompanijama.

USKOK sumnja da su osumnjičeni iz Dinama izvukli najmanje 69,2 miliona kuna.

Zdravko Mamić se od ranije tereti da je s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 miliona kuna, a budžet za barem 12,2 miliona kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza te da je preko „of-šor“ kompanija od 2004. iz Dinama izvukao preko deset miliona evra i pola miliona funti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com