Poljska: Severni tok 2 je politički projekat

Izgradnja gasovoda Severni tok 2 iz Rusije u Nemačku je „politički projekat“ koji se kosi sa pravilima Evropske unije, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda, a prenosi RT.

Duda

„Što se tiče Severnog toka 2, mi se ne slažemo sa tom investicijom, ona nema nikakve veze sa ekonomijom i neprofitabilna je“, rekao je Duda na konfernciji za medije u Briselu i dodao da su „takve investicije političke“.

Poljska se nalazi među devet istočno-evropskih zemalja koje su pre mesec dana uputile pismo Evropskoj komisiji pozivajući je da blokira izgradnju gasovoda Severni tok 2. Zemlje su u pismu navele da je taj projekat u suprotnosti sa evropskim stavom o diversifikaciji energetskih izvora i bezbednosti.

Nemačka kancelarka Angela Merkel branila je gasovod tvrdeći da je to „ekonomski projekat“. Nju je podržao predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker koji je kazao da projekat ne treba tretirati kao političko pitanje.

Ruska državna kompanija Gasprom vlasnik je 50 odsto udela u projektu, dok ostalih 50 odsto dele holandski Šel, nemački E.ON i BASF, austrijski OMV i francuski Engie.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com