Poslednji test pred parlamentarne izbore u Nemačkoj: Veliki povratak CDU u igru!

U Istočnonemačkoj pokrajini Sachsen-Anhalt završavaju se upravo poslednji pokrajinski izbori pred septembarske parlamentarne izbore u Nemačkoj.

Veliki je strah bio od rezultata Alternative za Nemačku, a prema prvoj postizbornoj prognozi Infratest Dimap dogodilo se veliko iznenadjenje :Hrišćansko – demokratska  unija je neočekivano ojačala za 6,2 procentna poena na 36 odsto.

Predizborna kampanja je vodjena pod motom : ko ne glasa za CDU, glasa protiv interesa pokrajine!

Alternativa za Nemačku je na prethodnim pokrajinskim izborima  prvi put upravo u pokrajini Sachsen-Anhalt imala više od 20 odsto glasova birača. Prema postizbornoj prognozi Infratest Dimap nešto su danas  oslabili (-1,8 procentnih poena), ali su sa 22,5 odsto glasova ostali iznad magične granice od 20 odsto.Ipak, mnogi su na Zapadu Nemačke glasno odahnuli!

Zeleni, koji su prethodnih meseci bili u snažnom nadiranju, morali bi, prema mišljenju nemačkih komentatora, današnjom postizbornom prognozom da budu nezadovoljni : 6,5 odsto ili samo 1,3 poena više nego na prethodnim izborima.

Nemački liberali su ojačali za 1,6 pp na 6,5 i opet ušli u pokrajinski parlament.

A nemačke Socijaldemokratska partija, a naročito partija Levica mogu odmah da počnu da vidaju rane : SDP je izgubila 2,1 procentna poena, a Levica čak 5,3 procentna poena pa sad imaju 8,5 odsto odnosno 11%.

Današnji rezultat, ako bude potvrdjen i zvanično, smatra se velikim uspehom premijera pokrajine Sachsen Anhalt Rajnera Hazelofa (CDU) koji vraća nadu njegovom stranačkim šefu Arminu Lašetu da na mestu kancelara nasledi Angelu Merkel.

U pokrajini Sachen – Anhalt dosad je bila na vlasti tkz. Kenia koalicija : CDU – SPD – Zeleni.

Pokrajina Sachsen Anhalt karakteristična je po značajnom učešću seoskog stanovništva i ekonomskom oslanjanju na ugalj.

Iako su u uličnoj neobaveznoj anketi ARD, bili za grad (selo), vetar (umesto ugalj),  stručnjaci su posvedočili da je u školama interes za profesije vezane za ugalj jednako visok, bez obzira na proklamovano brzo napuštanje tog izvora energije protiv koga je polovina stanovnika Sachsen – Anhalt.

Dve trećine anketiranih stanovnika smatraju da Zapad Nemačke previše utiče na odluke u zemlji i da su gradjani istočnog dela Nemačke gradjani drugog reda.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com