Poslovna klima u Nemačkoj opet pala

Najuticajniji nemački indeks za merenje konjukture, Ifo-indeks Instituta iz Minhena pao je šesti mesec zaredom, saopštio je direktor tog instituta, uticajni nemački ekonomista Hans Verner Zin.

Zin je saopštio da je taj indeks ovog meseca pao sa 104,7 na 103,2 poena i, što je još indikativnije, izglede za narednih 6 meseci nemački privrednici vide gorim nego što su ih videli dosad.

Mada se nijedna nemačka banka ne nalazi na spisku 25 banaka evrozone koje nisu položile stres-test Evropske centralne banke, objavljivanje ovog indeksa izazvalo je pad nemačkih akcija na Berzi u Frankfurtu.

U saopštenju koje potpisuje Zin, navodi se da je veoma pala poslovna klima u preradjivačkoj industriji. Iskorišćenost kapaciteta je pala za 0,3 procentna poena na 83,7 odsto, s tim što je u inostranim poslovima došlo do lakog rasta raspoloženja. Zadovoljstvo trgovaca na malo sadašnjim stanjem mnogo je manje nego mesec dana ranije, ali su im očekivanja nešto bolja.

Poslovno raspoloženje u nemačkoj gradjevinskoj industriji neznatno je pogoršano, ali je ostalo na veoma dobrom nivou. Svoje sadašnje stanje gadjevinske firme ocenjuju kao dobro, ali su im očekivanja najniža u poslednjih godinu dana, izveštava Ifo iz Minhena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com