Postignut sporazum o 86 milijardi evra pomoći Grčkoj

Grčka i njeni kreditori postigli su 86 milijardi evra vredan sporazum o paketu pomoći toj zemlji, posle maratonskih pregovora tokom noći.

grčka

Izgleda da će pomoć biti prosleđena na vreme i da će Grčka otplatiti dugove koji idućih dana dospevaju na naplatu.

Nakon 23-satnog zasedanja, koja je počelo u ponedeljak posle podne, iscrpljeni grčki zvaničnici pojavili su se u hotelu u Atini i saopštili da su dve strane dogovorile detalje sporazuma i da je ostalo nekoliko manjih pitanja oko kojih se treba složiti.

“Konačno imamo beli dim. Postignut je sporazum. Upravo raspravljamo neke manje detalje”, rekao je neimenovani zvaničnik grčkog ministarstva finansija.

Očekuje se da će sporazum biti vredan do 86 milijardi evra, u obliku novih zajmova za dugovima prezaduženu Grčku, ali zvaničnik nije potvrdio taj iznos.

Grčki zvaničnici su kazali da će sporazum najverovatnije biti ratifikovan u parlamentu u sredu ili četvrtak, kako bi ministri finansija evrozone o njemu mogli da raspravljaju u petak. To bi otvorilo put za isplatu pomoći do 20. avgusta kada dolazi na naplatu dug od 3,3 milijarde evra Evropskoj centralnoj banci.

Tokom pregovora dogovoreni su fiskalni ciljevi koji bi trebali sprečiti bankrot Grčke. Atina će morati od 2016. godine ostvarivati primarne budžetske suficite (nisu uključena plaćanja kamata), i to od 0,5 odsto sledeće godine, 1,75 odsto 2017. i 3,5 odsto 2018. Ove godine, Grčka mora ostvariti budžetski deficit od 0,25 odsto BDP-a.

Još nije jasno kakvo je rešenje dogovoreno za velike nenaplative zajmove u bankarskom sektoru Grčke. To je bio jedan od glavnih sporova u pregovorima,Atina se zalagala za uspostavu loše banke koja bi preuzela problematične zajmove, dok su kreditori želeli da oni budu prodati fondovima.

 

Takođe, raspravljalo se i o načinu osnivanja fonda koji obuhvatao državnu imovinu, a bio bi napravljen sa svrhom da se prikupi 50 milijardi evra od privatizacije.

Dogovorena je, po izvori iz grčkog ministarstva finansija, i deregulacija grčkog tržišta prirodnog gasa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com