Potpisan akcionarski sporazum o projektu Severni tok 2

Gazprom, BASF, E.ON, ENGIE, OMV i Šel potpisali su danas na Istočnom ekonomskom forumu, koji se održava u Vladivostoku, Akcionarski sporazum o sprovođenju projekta gasovoda Severni tok 2, kako bi poboljšali isporuku prirodnog gasa na tržište Evropske unije.

severni tok 2

Za razvoj projekta biće zadužena nova kompanija, „New European Pipeline“. Kako stoji u dokumentu, Gasprom će biti vlasnik 51% akcija u kompaniji zaduženoj za projekat.  E.ON, Šel, OMV i BASF/Vinteršel će imati po 10% udela, a ENGIE udeo od 9%.

Projekat Severni tok 2 predviđa izgradnju dva podmorska gasovoda sa ukupnim godišnjim kapacitetom od 55 milijardi kubnih metara gasa koji će biti izgrađeni od Rusije do Nemačke ispod Baltičkog mora. Ovaj projekat će iskoristiti pozitivna iskustva Severnog toka u obezbeđenju sigurne i pouzdane infrastrukture.

„Severni tok 2 će duplirati protok našeg direktnog pravca isporuke gasa kroz Baltičko more. Važno je to što su u pitanju uglavnom nove količine gasa za kojima će postojati potražnja u Evropi usled neprestanog pada njegove domaće proizvodnje. Činjenica da glavne energetske kompanije učestvuju u projektu govori o njegovom značaju za osiguranje pouzdanog snabdevanja gasom potrošača u Evropi,“ rekao je izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler.

Predsednik Izvršnog odbora kompanije BASF Kurt Bok istakao je da se radi o veoma važnom projektu.

„Već više od 20 godina BASF učestvuje u izgradnji gasovoda kako bi se osiguralo snavdevanje Evrope ruskim gasom. Želimo da našim znanjem doprinesemo razvoju Severnog toka i radujemo se radu sa Gaspromom i ostalim partnerima na ovom značajnom infrastrukturnom projektu,“ rekao je Bok.

A, izvršni direktor Šela Ben van Burden dodao je da će prirodni gas dugo biti najvažniji deo energetskog miksa u Evropi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com