Pozadina rata za mleko: Hrvatska od BiH traži što i od Srbije

Jedina država koja Hrvatskoj nije odoborila da, i posle ulaska u EU, na njenom tržištu zadrži privilegije članice CEFTA, kao za cigarete u Srbiji, je BiH. Zato je Zagreb odlučio da je pritisne – mlekom.

bih

„Bosna i Hercegovina nas već godinu i po dana zavlači, to moram otvoreno reći, otvoreno jer to hrvatska javnost mora znati, to radimo zbog hrvatskih izvoznika. Bosna i Hercegovina je dužna učiniti ono što je Slovenija učinila za Hrvatsku i Hrvatska za Sloveniju, kada je Slovenija ušla u EU, dakle isto pravilo. Postoje odredjene obaveze, tražimo, dakle, da se odredjene tradicionalne kvote hrvatskog izvoza u BiH od prije 2013. godine i dalje poštuju. A to BiH već godinu dana izvrdava i tu nema etničkih razlika medju nama, tu su svi jedinstveni kad je novac u pitanju“, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović povodom hrvatske blokade izvoza mleka iz BiH u Evropsku uniju.

Na to mu je odgovorio Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa sa inostranstvom BiH da ta država nikog ne zavlači .

„Mi s Hrvatskom imamo korektne odnose. Uostalom, naš susjed u BiH izvozi proizvoda, uključujući i poljoprivredne, u vrijednosti od milijardu evra, a mi mnogo manje izvozimo u tu zemlju“ . I poentirao je dalje Šarović: “ Umjesto takvih riječi, trebali bi uvažavati i poštovati zemlju u kojoj prodaju proizvode koji ne mogu biti prodati u drugim dijelovima Evrope“!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com