Predsednik se vratio iz kupovine :3 milijarde evra za Rafale, 10 milijardi za nuklearku?!?

Neki su se mediji zagrcnuli od oduševljenja : predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Parizu je s najvećim počastima primio francuski predsednik Emanuel Makron.

Ali mesta euforiji nema : takvog kupca i drugde bi dočekali samo tako. Malo bi drugačije bilo da je Vučić došao nešto da proda.

Dakle, iz Pariza nam je javljeno da od francuske firme Daso (Dassault Systems) kupujemo 12 borbenih aviona Rafale, gotova stvar, ali smo se zdravo iznenadili tek na vest da se sa francuskom Electricite de France (EDF) razgovaralo o kupovini nuklearnih reaktora „jer znate da je to zelena energija“ poručio je predsednik nama koji smo još u stanju moratorijuma, a sve posle onako zelenog Černobila i tako zelenog osiromašenog uranijuma.

Radosti tu nije kraj : konačni ugovor o kupovini 12 „rafala“(10 jednoseda, 2 dvoseda i oprema) očekuje se za dva meseca, u Beogradu, a potpisivanju će prisustvovati francuski predsednik Emanuel Makron, poručio nam je Vučić. Kako zgodno, taj uspešni ugovor biće potpisan pred izbore za Evropski parlament na kojima se pristalicama francuskog predsednika ne smeši baš uspeh.

Čudo jedno da nam se povodom toliko radosnih vesti predsednik odmah po povratku iz Pariza nije obratio – vanredno.

Pozivajući se na specijalizovani sajt Tango six, beogradski mediji iznose pretpostavku o ceni te kupovine – 3 milijarde evra.

Predsednik Vučić se ovim povodom još nije vanredno obraćao javnosti, ali je nešto, ali ne mnogo za RTS rekao državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović :

„Avioni tipa ‘rafal’ su multifunkcionalni i mogu da sprovode zadatke koji su svojstveni lovcima i presretačima, ali i bombarderima jurišnicima. Cena nije mala, ali je država smogla snage da udje u nabavku i to je izvanredno rešenje“.

Do prošle godine kompanija Daso nije imala previše narudžbi, pa je kupljene avione isporučivala u roku od tri godine od potpisivanja ugovora. Videćemo da će za nas magična 2027.godinu kao datum isporuke biti i ugovorno naznačena u predstojećem ugovoru. Jer, Daso je u svom izveštaju o poslovanju u 2023.godini naveo da je na kraju te godine imao iz inostranstvu naručenih a neisporučenih 141 „rafal“ plus 70 za francusku vojsku.

Francuska vlada je u januaru 2024.godine objavila da je za francusku vojsku naručila još 42 „rafala“ za iznos od 5 milijardi evra,a koji bi trebalo da budu isporučeni izmedju 2027.i 2032.godine. Ali se ocenjuje da je za francusku vojsku cena sigurno niža od izvozne.

U svakom slučaju, francuski zvaničnici tvrde da će narudžba obezbediti 7000 radnih mesta u 400 francuskih kompanija!

Ovo je, kako navodi sajt breakingdefense. com, peta tranša „rafala“ koje za svoju vojsku, počev od 1993.godine, naručuje francuska vlada – sa novih 42 to je sad ukupno 234.

Taj sajt navodi da će sa 12 od novonaručena 42 „rađala, francuska vojska zameniti 12 „rafala“ koje je ustupila francuskoj vladi za prodaju Hrvatskoj 2021.godine.

Dakle, komšije Hrvati su kupili stare „rafale“ i juna 2021.godine hrvatski ministar inostranih poslova Gordan Grlić Radman je objavio :

„Kupovinom 12 višenamenskih borbenih aviona tipa Rafal F3R, Hrvatska je ispunila zahtev NATO o izdvajanjima za odbranu od 2 odsto BDP“.

Francuskim avionima Hrvatska ‘namerava da zameni Mig 21.

U januaru 2024.godine, hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić je objavio da je u Hrvatsku stigao peti od tih aviona, a da će svih 12 u Hrvatskoj biti do kraja 2025.godine.

Hrvatska je 12 „rafala“, ali starih, platila 1,1 milijardu evra.

„Oni su ušli u proces akvizicije, ali moramo znati da se radi o polovnim aparatima starije generacije, dok su avioni koje mi naručujemo najsavremenija verzija. I pratimo ih, ali se pre svega vodimo interesima Srbije“, rekao je o hrvatskoj kupovini za RTS državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović.

Borbene avione „rafal“, koji se proizvode od 1986.godine,a u živoj borbi su testirani u Avganistanu(2007), ali i u Libiji 2011.godine,dosad su pazarili :Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Hrvatska, Grčka, Indija, Indonezija i Katar, a šef firme Daso Avijejsn je decembra 2023.godine objavio da su u toku pregovori sa Saudijskom Arabijom o kupovini 54 „rafala“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com