Rubini: Za 5-6 godina SAD će snabdevati Evropu gasom

Poznati američki ekonomsita Nuriel Rubini rekao je u intervjuu ruskom listu Izvestija da će rast bruto domaćeg proizvoda Rusije ove godine biti nula ili čak negativan, da sledeće godine neće biti bolje, a da bi rast BDP-a Rusija, čak i ako bi dejstvo sankcija bilo zaustavljeno, mogla u najboljem slučaju da očekuje tek 2016.godine.

Rubini je rekao da na ovakav razvoj dogadjaja neće toliko uticati sankcije koliko pad cena  sirovina izazvan rastom proizvodnje gasa u SAD, Kanadi i drugim državama sveta.Sem toga, cena nafte zavisi i od vrednosti dolara, i jačanje američke valute u celom svetu vršiće pritisak i na cene nafte, i na rublju, rekao je on.

Rubini smatra da ni budućnost nije ništa bolja za ruske sirovine: upražnjeno mesto snabdevača Evrope gasom, najverovatnije, zauzeće SAD, koje su upravo sada u postupku ukidanja zabrane na izvoz nafte i dobijanja dozvola za izvoz tečnog gasa.

“Dajte im 5-6 godina i Evropa će prestati da računa na ruski gas, koji će biti prodavan Kini po nižoj ceni”, rekao je Rubini u intervjuu za ruski list Izvestija.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com