SAD i Nemačka: Sve manje ljudi podržava TTIP

Podrška javnosti transatlantskom trgovinskom sporazumu između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, poznatijem kao TTIP, u Nemačkoj i Americi je u drastičnom padu, prema istraživanju koje je sprovela agencija za istraživanje javnog mnjenja „YouGov“ za Bertelsman fondaciju.

ttip

Prema anketi, samo 17 odsto Nemaca misli da je TTIP dobra stvar, za razliku od prošle godine kada je sporazum podržavalo 55 odsto ispitanika. A, svaki treći Nemac je u potpunosti protiv sporazuma.

U SAD-u, samo 18 odsto građana podržava sporazum, dok je 2014. godine TTIP imao podršku 53 odsto ispitanika. Skoro polovina Amerikanaca se žalilo da nema dovoljno informacija o TTIP i da zato ne može da se izjasni.

Istraživanje je pokazalo da se negativan stav Nemaca prema TTIP-u može objasniti strahom od proizvoda niskog kvaliteta, smanjenjem zaštite potrošača i negativnog uticaja koji bi sporazum mogao da ima na tržište rada.

„Podrška trgovinskom sporazumu bledi u zemlji koja se smatra šampionom izvoza. Trgovina je ključni okretač nemačke privrede. Ako ona oslabi, oslabiće i nemačka ekonomska snaga i tržište rada“, rekao je predsednik Bertelsman fondacije Art de Geus.

TTIP ima za cilj da stvori najveću zonu slobodne trgovine ukidanjem carinskih barijera između SAD i EU.

Očekuje se da će ove nedelje na trgovinskom sajmu u Hanoveru američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarati potpisivanju ovog sporzuma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com