Šefčovič: Ubrzaćemo Južni gasni koridor

Potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič rekao je danas da je razgovarao sa kolegama u Azerbejdžanu i Kazahstanu o ubrzanju izgradnje južnih gasnih koridora.

„Obavestio sam ministre energetike EU zemalja o sastancima u Bakuu i Astani gde smo ostvarili napredak i, nadam se, ubrzali izgradnju južnih koridora. Azerbajdžanci su nam rekli da su posvećeni projektu Južni gasni koridor (TANAP i TAP) i da naporno rade na njemu i da se nadaju da će biti gotov do 2019. godine. Žele da do tada dovedu kaspijski gas do EU granice“, rekao je Šefčovič i dodao da su danas Grčka, Bugarska i Rumunija tražile finansijsku i drugu pomoć EU radi ubrzanog uspostavljanja vertikalnih interkonekcija sa južnim gasnim koridorima.

On je rekao da projekat Južni tok mora da se usaglasi sa zakonodavstvom EU: „Svi tako veliki projekti, ma odakle dolazili, moraju da poštuju EU zakone“.

Da podsetimo da su TAP, TANAP i Severni tok dobili izuzeće iz Trećeg energetskog paketa.

Šefčovič je dodao da je zadovoljan što je danas krenuo ruski gas za Ukrajinu i da se nada da će obe strane nastaviti da poštuju ranije postignut sporazum.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com