Sekiracija bez razloga: Hrvatska nije gradila autoputeve koncesijom

Nijedan autoput pod kontrolom Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) nije izgrađen koncesijom, već je Hrvatska za gradnju tih puteva uzimala kredite, neretko sa velikom kamatom.

Kako je portalu Ekonomske Vesti rekla Kata Kuprešak, koordinator za odnose sa javnošću HAC-a, to društvo je u apsolutnom vlasništvu Republike Hrvatske i svoje aktivnosti sprovodi u skladu sa četvorogodišnjim Programom građenja i održavanja javnih puteva Vlade Hrvatske.

„Sledom navedenog HAC nije koncesionarsko društvo, odnosno niti jedan autoput u nadležnosti HAC-a nije izgrađen pod koncesijom“, istakla je Kuprešakova.

Istini za volju u Hrvatskoj postoji jedan autoput koji je izgrađen koncesijom, ali od starta nije bio u nadležnosti HAC-a i njegova ukupna dužina je, moglo bi se reći, zanemarljiva. Reč je o Istarskom ipsilonu, koji se sastoji od takozvanih brzih puteva B8 od Matulja do Kanfara (64,21 kilometara) i B9 od slovenačke granice preko Kanfara do Pule (76,79 kilometara).

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da „sebi ne može da oprosti“ što Srbija nije po ugledu na Hrvatsku dala koncesije za svoje puteve.

„Ja bih sebe sad razapeo zbog toga što sam pogrešio, što nisam izračunao i što sam bio glup da to ne uradim“, rekao je Vučić.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com