Šeling nastavlja sa napadima na Hrvatsku: To je antievropski!

Postupanje Hrvatske Hrvatske i Poljske pri prisilnoj zameni kredita u švajcarskim francima u kredite u evrima je „skoro antievropski“, rekao je austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling i upozorio da je Evropska centralna banka (ECB) formirala radnu grupu koja ispituje pristup.

Šeling

„To neće ići tako lako. Evropska centralna banka takođe je formirala svoju radnu grupu koja ispituje postupak“, rekao je Šeling nakon zasedanja Saveta za ekonomske i finansijske poslove (Ecofin) i evrogrupe, a prenosi Index.hr.

Šeling je rekao kako pristup Hrvatske ima posledica na banke a time i na stabilnost. Prema njegovima rečima time se bavio i Ecofin jer su time pogođene i druge zemlje i da će se time pozabaviti i Evropska komisija.

„Mislim da će ECB kao i Komisija sada prići Hrvatskoj i Poljskoj bilateralno, na našu inicijativu. Tu je pogođeno više zemalja, nemačke banke ili slovenske banke. Tu isto tako imamo podršku“, rekao je Šeling.

On je kazao da o problemu konverzije koji je hrvatska vlada odlučila sprovesti nije mogao razgovarati s hrvatskim ministrom finansija Borisom Lalovcem jer nije prisustvovao sastanku.

Šeling je rekao kako banke ionako stalno dobijaju nove namete i da zemlje imaju pune ruke posla da banke održe stabilnim i da nije dobro da hrvatski zakon utiče na stabilnost.

Austrijski ministar je rekao kako je razgovarao s poljskim ministrom finansija i da je tamo stanje nešto drugačije nego u Hrvatskoj.

„U Poljskoj su isto tako napisali zakon, ali su pre toga razgovarali s bankama. U Hrvatskoj banke uopšte nisu bile uključene“.

Šeling je rekao kako je „dosta nacionalizama“ i s govorenjem da ih nije „briga za evropski ugovor“. „To tako ne ide“, rekao je Austrijanac dodajući kako je svoje banke lično podržao, a ne samo pisanjem pisama.

Hrvatski ministar finansija Boris Lalovac rekao je u petak da vlada čvrsto ostaje kod svojih zakonskih predloga rešavanja problema dužnika u švajcarskim francima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com