Siriza se sprema za bankrot

Leva frakcija vladajuće grčke partije Siriza priprema plan za slučaj bankrota, kao i ukidanje evra i povratak na drahmu, prenosi RT.

drahma

Plan je sličan onom koji je Island sproveo 2008. godine, a predviđa i nacionalizaciju grčkog bankarskog sistema. Frakcija smatra da su dalji pregovori sa grčkim kreditorima (EU, MMF i ECB) beskorisni, prenosi RT citirajući neimenovani izvor iz vrha Sirize.

Takođe, plan predviđa kontrolu kretanja kapitala i uspostavljanje suverene centralne banke, koja će poslužiti kao osnova za novi finansijski sistem.

Inicijativu je podržalo 30 levo orijentisanih poslanika Sirize, ali i neki poslanici iz desnih frakcija, pa čak i neki poslanici desničarske stranke Nezavisni Grci, koja je deo vladajuće koalicije.

„Zahtevi kreditora daleko prevazilaze našu platformu. Pričamo o ozbiljnim brojevima. Ideja predaje nas sve užasava i nećemo dozvoliti da nas Evropska monetarna unija otera u smrt“, rekao je neimenovani poslanik Sirize.

Island je 2008.godine najpre nacionalizovao tri najveće banke, proglasio bankrot, uveo zabranu na iznošenje kapitala iz zemlje i devalvirao sopstvenu valutu. Nakon toga, ekonomija zemlje se značajno poboljšala, a hitne mere vlade su dobile pozitivnu ocenu od strane MMF-a.

Međutim, Island je 2008. dobio finansijsku pomoć od MMF-a i nordijskih zemalja, a države članice EU trenutno odbijaju da pruže dodatnu finansijsku pomoć Grčkoj ukoliko ne sprovede bolne ekonomske i socijalne reforme.

Nastavak pregovora, između Atine i njenih kreditora, održaće se 18. juna u Luksemburgu, a mnogi smatraju da je to poslednja šansa da se postigne dogovor i izbegne bankrot Grčke. Ukoliko nađu zajednički jezik, Grčka će dobiti novu tranšu pomoći od 7,2 milijarde evra i biće u mogućnosti da krajem juna Međunarodnom monetarnom fondu vrati 1,5 milijardi evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com