Slovenija vraća izbeglice Hrvatskoj

Slovenačka policija na železničkoj stanici u Dobovi, mestu na granici sa Hrvatskom, u nekoliko vagona drži oko 150 izbeglica koji su stigli vozom iz Zagreba, prenosi Tanjug.

izbegilce

Kako navode, oni ne ne poseduju potrebne dokumente za ulazak u Sloveniju.

Prema rečima šefa odeljenja za državnu granicu i strance policijske uprave Novo Mesto Anton Štubljar, u toku su razgovori sa hrvatskom stranom o povratku 150 izbeglica u Hrvatsku, objavila je agencija STA.

Pored toga, Slovenačke železnice su večeras, u skladu sa dogovorom između slovenačke i hrvatske policije, obustavile putnički saobraćaj preko graničnog prelaza Dobova.

Kroz Dobovu bi danas trebalo da prođe još jedan međunarodni voz, na liniji Beograd- Minhen, ali će on ostati na hrvatskoj strani granice, saopštile su Slovenačke železnice, dodajući da dalji vozni red još nije poznat.

Slovenački mediji su ranije preneli da je njihova pogranična policija večeras u Dobovi zaustavila međunarodni voz Beograd-Ljubljana i iz njega izdvojila 200 do 250 osoba za koje se sumnja da su izbeglice i migranti.

Nad njima se sprovodi postupak provere dokumenata i identiteta, prenela je hrvatska agencija Hina.

Voz je nastavio put nakon što su sa kompozicije isključeni vagoni sa izbeglicama, objavila je Slovenačka televizija.

Slovenija je, prema navodima slovenačkih medija, za izbeglice koji pređu slovenačko-hrvatsku granicu pripremila prihvatne centre u Brežicama i Črnomelju, odakle bi ih preraspoređivala u opštine u unutrašnjosti države.

Postoje kapaciteti za smještaj nekoliko hiljada osoba, ali se slovenačke vlasti drže stava da će izbeglice koji ne zatraže azil vraćati u Hrvatsku i da im neće dopustiti da u zemlju ulaze stihijski ili da se kreću otvorenim koridorima prema Austriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com