Slučaj Leopardi :Nemačka vlada neodlučnošću ruši ugled nemačke vojne industrije?

Pored pritisaka NATO partnera kojima je izložena da što pre donese odluku o isporuci borbenih tenkova Leopard2 Ukrajini, nemačka vlada trpi ništa manji pritisak nemačkih medija i – nemačke vojne industrije.

„Odnos prema domaćoj industriji naoružanja bio je u Nemačkoj dugo vremena vezan za ‘nečistu savest’. A potrebna je sopstvena industrija naoružanja, inače se pada u zavisnost od drugih država“ kaže za nemački javni servis ARD Kristijan Meling stručnjak za naoružanje u Nemačkom društvu za spoljnu politiku.

A nemačkoj vojnoj industriji ne da je od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini krenulo, nego samo tako.

Najpre je nova ključna reč  – „Zeitenwende“- oslobodila Nemačku svih istorijskih obzira u nameri da opet postane najjača vojna sila u Evropi.

U opremu dosad zapostavljenog Bundesvera biće narednih godina, pored sredstava iz vojnog budžeta od najmanje 2 odsto BDPa, uloženo dopunskih 100 milijardi evra. Ove godine će nemački vojni budžet iznositi 50,1 milijardu evra plus 8,5 milijardi od onih 100 milijardi za dodatnu imovinu.

Nemačkoj vojnoj industriji su, na bazi tih para, najavljene obimne narudžbe i – dugoročni ugovori.

Akcija kompanije Rheinmetall, najvećeg nemačkog proizvodjača vojnih vozila, municije, protivvazdušnih sistema, porasla je od 24.januara 2022.godine do 20.januara 2023.godine za 148,17 odsto, znači za gotovo 2,5 puta odnosno sa 90,26 evra na 224 evra.

Po obimu prodaja naoružanja , Rheinmetall je, prema izveštaju Stokholmskog instituta za istraživanje mira za 2021.godinu, bio  31. u svetu.

Rheinmetall je u poslednjih godinu dana zaposlio novih 1200 radnika, ukupno širom sveta ima 30 000 zaposlenih, ubrzano otvara nove pogone – naročito za proizvodnju municije za kojom tražnja enormno raste- u Nemačkoj i evropskom inostranstvu i očekuje za naredne godine rast prihoda od 15 do 20 odsto godišnje.

Nemačka i Evropa odlučile su se  za samodovoljnost i nezavisnost  i u toj oblasti : u industriji naoružanja.

Kap koja je prelila času : Švajcarska je dvaput stavila veto na isporuke municuje Ukrajini  za nemačka vojna vozila Gepard pozivajući se na neutralnost. Ta se municija proizvodi u fabruci nemačke kompanije Rheinmetall u Švajcarskoj. Sada Rheinmetall otvara nove pogone za proizvodnju municije, na koju će Nemačka narednih godina potrošiti 20 milijardi evra, kako u Nemačkoj tako i u drugim članicama EU.

Ratoborna liberalka i predsednica parlamentarnog Odbora za odbranu Mari Anjes Štrak Cimerman smatra da je iz bezbednosno – političkih razloga od enormne  važnosti da Nemačka zajedno s NATO partnerima u proizvodnji municije postane nezavisna.

Ali, oklevanje Nemačke da donese odluku o isporuci borbenih tenkova Leopard 1 i 2 Ukrajini i njeno odbijanje da dozvoli da iste tenkove Ukrajini prepusti neka od 13 zemalja, koje su ih od Nemačke kupile, šteti imidžu nemačke vojne industrije budući da je on tesno vezan za doživljaj same Nemačke, tvrdi ARD i upozorava nemačku vladu da je „partneri trenutno ne doživljavaju kao pouzdanog parnera“.

„Koliko imidž nemačke industrije naoružanja zbog toga pati, svedoči primer Poljske. Umesto kod suseda snabdeva se Poljska u Južnoj Koreji. Poljska vlada je tamo  ukupno 1000 borbenih tenkova naručila, a uz to i haubice i borbene avione“, navodi prekorno ARD.

Poljska, najagresivnije pritiska Nemačku da dozvoli drugim državama isporuke Ukrajini nemačkih tenkova Leopard i držanje Nemačke ocenjuje kao „neprihvatljivo“.

Najviše tenkova Leopard ima Turska 370, čak za 20 više od same Nemačke.

A što se nemačke javnosti tiče, ona je podeljena : polovina anketiranih Nemaca protiv je da se Ukrajini isporučuju nemački borbeni tenkovi Leopard.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com