Šta će odlučiti Andrea Nales?

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) je svoje razgovore sa Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) o stanju u nemačkoj vladajućoj koaliciji odložila, a zbog stanja u CDU.

CDU/CSU dobili su od socijaldemokratskog koalicionog partnera rok da do decembra reše unutrasnja neslaganja oko mnogih pitanja, koja opterećuju vladinu koaliciju, navodi se u papiru na koji se pozivaju nemački mediji.

Uz put je SDP zahtevala realizaciju još nekoliko projekata u vidu ultimativnih zahteva.

Na posebnom je udaru socijaldemokrata ministar policije i šef CSU Horst Zeehofer.

Većina komentatora u Nemačkoj i van nje duboko sumnja da će se SPD na čelu s Andreom Nales odlučiti za riskantan potez izlaska iz te koalicije – sada.

Smatra se da bi izlazak, mada nije sasvim isključen, bio samoubilački. Budući da nema političke stranke u Nemačkoj koja bi se na parlamentarnim izborima imala nadati većoj katastrofu nego što bi mogla snaći SPD.

Pritisak na socijaldemokratsku opciju u celoj Evropi je ogroman i u vezi sa nadirućom desničarskom i revizionističkom klimom.

Ulazak SPD u veliku koaliciju sa CDU/CSU bio je praćen velikim protivljenjem nemačkih medija, naročito onih koji zastupaju interese krupnog kapitala, kao i dobrog dela vodećih članova Socijaldemokratske stranke.Ovi poslednji su smatrali da će strancu koalicija sa CDU/CSU više štetiti nego što će izdejstvovane socijalne reforme društvu koristiti.

Pošto je ušla u veliku koaliciju, sama Socijaldemokratska stranka je delovala kao da ne zna šta tačno hoće, a dobar deo vremena se držala kao da je opozicija nemačkoj vladi, a ne njen deo.

Sveukupno: podrška nemačkih birača Socijaldemokratskoj partiji pala je na najniži nivo u istoriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com