Šta Škote razlikuje od Engleza

Sa približavanjem datuma njihovog referenduma o nezavisnosti, raste i interes za Škote i njihovu zemlju. Tako nemački konzervativni list Frankfurter algemajne cajtung svojim čitaocima nudi niz najbitnijih karakteristika po kojima se Škoti i Škotska razlikuju od Engleza i Engleske.

Prenosimo razlike u ekonomskim parametrima, kako ih je video FAZ:

Bilans bankarskog sektora u Škotskoj mnogo je veći od onog u Engleskoj iako je Škotska mnogo siromašnija stanovništvom od Engleske. Naime, bilans škotskog bankarskog sektora iznosi 1.254 odsto škotskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u Engleskoj 408 odsto BDP-a. Tako Škotska, upozorava FAZ, ima ovaj odnos veći nego što je bio u Irskoj i Islandu pre izbijanja krize.

Sledeći podatak nije iznenadjenje: u Škotskoj na svakog stanovnika dolazi 88 ovaca, a u Engleskoj samo 21.

Ključni argument škotskih nacionalista je prihod od nafte. Uz obale Ujedinjenog kraljevstva nalaze se vredne rezerve nafte i nije baš jasno, kaže FAZ, kako bi one u slučaju osamostaljenja Škotske bile podeljene. Ali 90 odsto ili vrednost od 1.870 milijardi evra mogla bi da pripadne baš Škotskoj.

Škoti su štedljiviji od Engleza: nedeljno troše 546 funti prema 613 engleskih.

Škotsku je jako pogodila dezindustrijalizacija, pa je srednji (onaj iznad koga je 50 posto vrednosti, a ispod 50 odsto vrednosti) iznos imovine Škota 206.700 evra, a Engleza 280-200 evra.

Škoti mogu da kupe kuću jevtinije od Engleza za 100.000 evra: prosečna cena u Škotskoj je 226.100 evra, a u Engleskoj 326.000.

Država je češće poslodavac Škotima nego Englezima: 22,1 odsto Škota prema 17,4 odsto Engleza radi u državnoj službi.

Škoti žive kraće od Engleza i više piju od njih. Očekivani životni vek muškarca u Škotskoj je 80,7 godina, a  u Engleskoj 82,8 godina. Razlika u očekivanom životnom veku žena je nešto i veća: 76,5 prema 79 godina. Škoti godišnje popiju 10,9 litara alkohola, a Englezi 9,2 litre.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com