Strah od kineskog kraha

Strah od kraha kineske ekonomije i devalvacija juana obeležiće ovu nedelju u svetskoj ekonomiji smatra Štefan Mencel iz lista Handelsblat. Deo njegove analize koji se tiče Kine prenosimo:

kina

“Ne, nije Grčka odgovorna za ovaj crni dan na berzi. Minus od više od 300 poena kod DAX-a, to se odavno nije dogodilo. Uzročnik te bede je Kina. Tamošnja vlada je devalvirala domaću valutu juan. Iz straha da kineskoj privredi preti veoma veliki pad. Devalvacija bi trebalo da podstakne izvoz – ako već ne ide kod kuće, onda bar u inostranstvu. Ali ostatak sveta ne može beskrajno kupovati kineske proizvode. Negde mora biti kraj.

Ne strahuju samo berze od kineskog kraha. Pogodjena je većina tržišta sirovina, na njima raste strah od brzog pada cena. Nafta će u svakom slučaju biti na udaru. Za zemlje uvoznice mogla bi da dodju ružičasta vremena. Dalji pad cena od 20 do 30 odsto moguć je. Ali to nema veze sa Kinom.Više Iran izaziva strah kod nafte. Ako sankcije budu ukinute, pošto stupi na snagu nuklearni sporazum, iranski naftni izvori će poteći. Evropa i Nemačka mogu da se raduju”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com