Tajni dokumenti MMF-a: Grke ni štednja neće spasti

Čak i kada bi Grčka prihvatila sve mere štednje koje zahtevaju njeni kreditori, ona ne bi mogla da sastavi kraj sa krajem 2030. godine, navodi se u tajnim dokumentima MMF-a u čiji su posed došli nemački mediji.

mmf

Najoptimističniji scenario predviđa da će grčki dug biti neodrživ 2030. čak i ako bi Atina pristala na povećanje poreza i smanjenje potrošnje u zamenu za petomesečni kredit vredan 15,5 milijardi evra.

Ove procene idu u prilog odluci Grčke da ne prihvati ponudu svojih kreditora. Oni pokazuju da je za Grčku, kako bi ekonomski preživela, potreban otpis dugova, a ne oštre mere štednje, piše RT.

Prema proceni MMF-a grčki dug bi, uprkos svim merama štednje, bio na neodrživom nivou od 118% do 2030. godine. U dokumentu se dodaje da Grčka nema nikakve šanse da postigne ciljane rezultate.

MMF je maksimalan nivo duga za Grčku 2012. godine postavio na 110% BDP, a on trenutno iznosi 175%.

Čak i ako bi privreda uspela da održi stopu rasta od 4% u narednih pet godina, nacionalni dug bi se smanjio samo na 124% BDP-a.

„Jasno je da su propusti i neizvesnost u poslednjih nekoliko meseci učinili da ciljevi iz 2012. postanu potpuno neostvarivi“, navedeno je u jednom od šest tajnih dokumenata, pod naslovom Analiza održivosti grčkog duga.

U dokumentu se, takođe, navodi da su „značajni ustupci“ Grčkoj neophodni, ali se ne navodi o kakvim ustupcima je reč.

MMF je sinoć objavio da Grčka nije platila svoj dug od 1,6 milijardi evra i tako postala prva razvijena zemlja koja nije izmirila svoj dug prema MMF-u.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com