Teška odluka o prodaji Telekoma Slovenija

Posle višečasovne rasprave, Nadzorni odbor Slovenačkog državnog holdinga nije večeras dao saglasnost za prodaju većinskog udela u Telekomu Slovenija britanskom fondu Cinven nego je odlučio da odluku o tome prepusti skupštini te državne institucije zadužene za privatizaciju državne imovine.

Iako prodaju smatra ekonomski opravdanom, Nadzorni odbor se na sazivanje skupštine odlučio zbog garancija koje se traže zbog brojnih sudskih sporova koji se protiv Telekoma vode, a procenjuju se na oko 300 miliona evra.

Fond Cinven je poboljšao svoju ponudu za akciju Telekoma i ona sada iznosi 130 evra po akciji u šta je uračunata dividenda od deset evra.

Slovenačke demokrate, stranka vladine koalicije, traže da odluku o prodaji donese Vlada Slovenije ili čak slovenački parlament, dok SMC, stranka slovenačkog premijera Mira Cerara, insistira na tome da je odluka Slovenačkog državnog holdinga dovoljna.

Medju protivnike ove prodaje uvrstila se i stranka Zaab bivše slovenačke premijerke Alenke Bratušek, čija vlada je odluku o prodaji državnog udela u Telekomu Slovenije donela. Ta stranka smatra da jedini ponudjač Cinven niti je strateški partner niti je ponudio očekivanu cenu za slovenačku državnu telekomunikacionu kompaniju.

Fond Cinven dao je Vladi Slovenije rok do srede 10. juna da donese odluku o tome prihvata li ili ne njegovu ponudu.

Pokušaji prodaje Telekoma Slovenija traju već deceniju. Nedavno je zbog protivljenja ovoj prodaji i navodno nezakonitog prikupljanja podataka o bezbednosnim rizicima prepuštanja Telekoma Slovenija stranom vlasniku smenjen slovenački ministar odbrane Janko Veber.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com