Treba li penzije u Nemačkoj da rastu još više

Do 2029. godine penzije će u Nemačkoj porasti za 41 odsto ili nešto više od 2 odsto godišnje. Ako se pojektuje rast inflacije iz poslednjih 15 godina od 25 odsto na period do 2029. godine, realno će nemačke penzije porasti za 15 odsto.

Nemačka

Ove godine će penzije 20 miliona penzionera u Nemačkoj biti povećane 4,25 odsto u zapadnim i 5,95 odsto u istočnim pokrajinama.

Horst Zeehofer, šef Hrišćansko-socijalne unije i Zigmar Gabrijel šef Socijaldemokratske partije Nemačke, medjutim, smatraju da Nemačkoj preti staračko siromaštvo i traže da se formula obračuna penzije promeni i one povećaju više. Formula bi bila promenjena tako što bi se ukinuo podatak o rastu broja zaposlenih i podatak o rastu stope penzijskog doprinosa koji rast penzija koriguju tako što ih rast zaposlenih povećava, a rast stope doprinosa smanjuje. I jedan i drugi podatak trenutno idu nemačkim penzionerima na ruku.

Jer, odnos izmedju prosečne penzije i prosečne plate pašće sa 47,9 odsto, koliko će iznositi 2017. godine, na  44,6 odsto 2029. godine. Da li je ovaj podatak samo tehnički konstrukt ili odražava nivo  penzionerskog standarda predmet je medjustranačke diskusije koja se u Nemačkoj razgoreva.

U prilog diskusiji, Frankfurter algemajne cajtung je izračunao da će današnja prosečna penzija od 1000 evra do 2029. godine porasti 1410 evra odnosno imaće današnju vrednost od 1150 evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com