U četvrtak 43.susret Vladimira Putina i Si Djinpinga

Ruski predsednik Vladimir Putin stiže u četvrtak u posetu Pekingu gde će se zadržati do petka, javila je kineska agencija Xinhua.

To je,kako su izračunali nemački eksperti za Kinu, 43. susret Sija i Putina u poslednjih deset godina.

Do posete dolazi pošto je kineski predsednik završio svoju evropsku turneju ,u okviru koje se sreo s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i,pored svih upozorenja, ostao pri svom stavu da Kina nije ni započela rat u Ukrajini niti u njemu učestvuje ,ali ne stoji po strani nego je aktivna u traženju mirnog rešenja.

Zapadni mediji su registrovali da Kina još nije potvrdila svoje učešće na mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj na koju Rusija nije pozvana.

Si je takodje ponovio kinesku ocenu trgovinskih veza sa Rusijom, za koje zapadni političari i mediji tvrde da odlučujuće indirektno pomažu rusku vojnu mašineriju , isporukama mikroelektronike i pogonskih sistema, kao što sprečavaju da, pritisnuto nezapamćenim brojem zapadnih sankcija, kolabira rusko tržište robe široke potrošnje.

Kineski predsednik je ostao pri stavu da su kinesko – ruski trgovinski odnosi normalni, korisni za obe zemlje, a nisu usmereni ni protiv koje treće zemlje.

A što se tiče robe dvostruke namene, Kina je uverena da pri izvozu takve robe u Rusiju zna da vodi računa.

Nemački stručnjak za Kinu Sebastijan Hajlman, posle susreta nemačkog kancelara,francuskog predsednika i predsednice Evropske komisije sa Si Djinpingom, u izjavi za ZDF je ocenio da Kina „geostrateški nema nijedan razlog da pomogne Zapadu „.

„Jasno je da je u interesu Kine da Rusija konflikt u Ukrajini odluči u svoju korist i da na taj način zapadni savez,predvodjen SAD, i NATO strategija kolabiraju „, rekao je Hailman.

On tvrdi da Kina ima odlučujući uticaj na rusku ratnu ekonomiju, da je perfektno komplementarna ekonomska saradnja iznimno korisna za obe zemlje ,ali da se radi o „jednom asimetričnim odnosu ,koji će protokom vremena biti sve asimetričniji u korist Kine“.

„Dugoročno je jasno da je privredni i ekonomski kapacitet Kine mnogo,mnogo veći nego Rusije (…)Na odredjeni način Kina je stariji partner“, rekao je Hajlman u intervjuu za drugi kanal nemačkog javnog servisa ZDF .

Ukrajinski portal na ukrajinskom i ruskom jeziku strana.ua ocenjuje da ne postoje realni uslovi da Kina izvrši uspešan pritisak na Moskvu u cilju okončanja rusko -ukrajinskog konflikta.

Taj bi konflikt mogao da se završi pod dve pretpostavke, od kojih nijedna nema podršku svih strana učesnica u ratu.

Potpuno je nerealno očekivati da bi Vladimir Putin mogao da pristane na povlačenje ruske vojske na granice iz 1991.godine uz isplatu ratne štete Ukrajini, što je uslov Zapada i Ukrajine za mirovne pregovore, a naročito pri sadašnjoj situaciji na frontu, ocenjuje strana.ua.To bi značilo njegovu faktičku kapitulaciju, što Putin ni u kom slučaju ne može prihvatiti te su mogućnosti Kine da ga na to privoli male.

Zaustavljanje rata na liniji fronta i primena takozvanog korejskog scenarija ocenjuje se kao realnija varijanta, ali nju zasad ne prihvataju Zapad i Ukrajina.

Da bi Zapad mogao sankcijama da privoli Kinu da prekine svoju podršku Moskvi takodje je nerealno,budući da su i ekonomske veze Kine sa Zapadom zasnovane na visokoj medjuzavisnosti i razmena sankcija bi ozbiljno štetila i jednoj i drugoj strani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com