U Francuskoj drugi krug parlamentarnih izbora : Izlaznost još veća nego u prvom

Francuzi danas glasaju u drugom krugu parlamentarnih izbora i izlaznost je do podneva bila 26,63%, dakle nešto veća nego u prvom krugu kad je izlaznost bila vrlo visoka.

Biraju se poslanici Nacionalne skupštine na 501 biračkom mestu, pošto je u prvom krugu izabrano samo 76 od ukupno 577 poslanika.

Posle velike akcije političkih stranaka da se spreči apsolutna pobeda Nacionalnog okupljanja Žordana Bardela i Marin Le Pen, 220 poslaničkih kandidata se povuklo iz trke da ne bi došlo do rasipanja glasova.Uglavnom se radi,kako izveštavaju francuski m o poslaničkim kandidatima levičarske Nove narodne unije i koaliciji Ensemble, okupljenoj oko stranke francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Prema poslednjim anketama pred izbornu ćutnju ,Nacionalno okupljanje je pred osvajanjem relativne, ali ne i apsolutne većine, tvrde francuski mediji.

Izborni sistem u Francuskoj je većinski.

U prvom krugu izbora poslaničko mesto je osvojio kandidat koji dobije 50 odsto glasova izašlih birača pod uslovom da je taj broj najmanje ravan broju od 25 odsto upisanih birača u izbornoj jedinici.

Na izbornim mestima na kojima nijedan kandidat nije osvojio napred navedeni broj glasova , u drugi krug idu svi kandidati koji su osvojili najmanje 12,5% glasova svih upisanih birača .Takvih je u prvom krugu ovogodišnjih izbora bilo mnogo,budući da je izlaznost bila visoka, pa su na mnogim mestima u drugi krug išla po tri,a ponegde i četiri kandidata.

Francuzi glasaju na prevremenim izborima do kojih je došlo kad je francuski predsednik Emanuel Makron raspustio Nacionalnu skupštinu pošto je na izborima za Evropski parlament njegova stranka Renaissance poražena,a najviše poslanika osvojila stranka Nacionalno okupljanje .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com